jadrove zariadenia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

NEMECKO: Odstavujú posledné jadrové reaktory

Nemecko v sobotu začalo s odstavovaním troch posledných jadrových elektrární, čo je súčasťou dlho plánovaného prechodu na čistú energiu z obnoviteľných zdrojov.

Environmentálne skupiny pri tejto príležitosti plánujú oslavy. Malé neverejné podujatia sa uskutočnia aj v elektrárňach.

Odstavenie reaktorov Emsland, Neckarwestheim II a Isar II je ostro sledované v zahraničí. Iné vyspelé krajiny, ako sú Spojené štáty, Japonsko, Čína, Francúzsko a Spojené kráľovstvo, počítajú s tým, že jadrová energia nahradí fosílne palivá, ktoré prispievajú k otepľovaniu planéty. Rozhodnutie Nemecka prestať používať oboje sa stretlo s určitým skepticizmom i s neúspešnými výzvami na zastavenie odstávky.

Keď ceny energií minulý rok v dôsledku vojny na Ukrajine prudko vzrástli, niektorí členovia vlády nemeckého kancelára Olafa Scholza začali mať obavy v súvislosti s uzavretím jadrových elektrární, ktoré bolo naplánované na 31. decembra 2022. Vláda vtedy súhlasila s jednorazovým predĺžením, ale Scholz dal jasne najavo, že reaktory odstavia 15. apríla.

Viac..  Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

Nemecká vláda uznala, že v krátkodobom horizonte sa krajina bude musieť viac spoliehať na uhlie a zemný plyn, aby pokryla svoje energetické potreby, aj keď podniká kroky na masívne zvýšenie výroby elektriny zo slnečnej a veternej energie. Nemecko plánuje byť uhlíkovo neutrálne do roku 2045.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices