Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: Rozpočet EÚ je kľúčovým nástrojom pre rozvoj európskeho hospodárstva

Európsky rozpočet na rok 2024 musí byť kľúčovým nástrojom na vyrovnávanie sa s jednotlivými výzvami, ktorým sú Európska únia a jej členské štáty v súčasnosti nútení čeliť.

Medzi priority budúcoročného rozpočtu patrí dôraz na potrebu zvyšovania hospodárskeho rastu, posilňovanie energetickej bezpečnosti v nadväznosti na ruskú agresiu na Ukrajine, ale aj zlepšovanie podmienok v zdravotníctve s ohľadom na skúsenosti s odznievajúcou pandémiou. „Rozpočet EÚ je kľúčovým nástrojom pre udržateľný rozvoj európskeho hospodárstva a jeho efektívnu reakciu na rôzne krízové situácie,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Práve preto musí byť zostavený realisticky a obsahovať aj dostatočné finančné rezervy na riešenie rôznych nepredvídateľných situácií. „Jednotlivé finančné programy musia členským štátom poskytovať výraznú podporu, tak aby ich prostredníctvom bolo možné zaistiť prosperitu a súvisiacu tvorbu kvalitných pracovných miest,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Plénum Európskeho parlamentu sa bude usmerneniami pre budúcoročný rozpočet zaoberať na dnešnom zasadnutí. Aj na ich základe by mala Komisia predstaviť do júna tohto roka jeho prvý návrh.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o rozpočte: Europoslanci chcú opäť zvyšovať výdavky, nie je to správne

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices