Rozkol medzi USA a Čínou môže oslabiť hospodársky rast a podporiť infláciu aj v EÚ

Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová v pondelok varovala, že rozdelenie svetovej ekonomiky na súperiace skupiny vedené Spojenými štátmi a Čínou môže spôsobiť destabilizáciu globálneho obchodu, zvýšenie inflácie a oslabenie hospodárskeho rastu.

Lagardeová pripomenula, že ekonomické údaje spätne do roku 1900 dokazujú, že „geopolitické riziká viedli vždy k vyššej inflácii“. Poznamenala, že ceny „majú tendenciu stúpať, keď krajiny zastavia alebo obmedzia obchodovanie s rivalmi a hľadajú dodávky doma alebo u spojeneckých krajín“. Podľa nej môže byť ťažké prerušiť takéto vzťahy a poukázala na skutočnosť, že Európa sa napríklad spolieha na Čínu v súvislosti s 98 % minerálov vzácnych zemín, ktoré sa okrem iných produktov používajú v mobilných telefónoch a pevných diskoch počítačov.

Ak by sa svetové dodávateľské reťazce rozdelili podľa geopolitických línií, Lagardeová varuje, že spotrebiteľské ceny by mohli vzrásť o 5 % v krátkodobom horizonte a o 1 % v dlhodobom horizonte. Lagardeová tiež povedala, že Spojené štáty nemôžu považovať za samozrejmosť pokračujúcu úlohu amerického dolára ako hlavnej meny pre svetový obchod, aj keď zatiaľ zostáva nespochybnená.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices