migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Azyl a migrácia: Europarlament potvrdil kľúčové reformné mandáty

Plénum vo štvrtok schválilo začatie rozhovorov s členskými štátmi EÚ o niekoľkých predpisoch týkajúcich sa migrácie a azylovej politiky. Europoslanci schválili začatie medziinštitucionálnych rokovaní o všetkých predpisoch, o ktorých hlasovali.

Preverovanie štátnych príslušníkov tretích krajín

Rozhodnutie začať rokovania o tomto novom nariadení bolo potvrdené 419 hlasmi za, 126 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania. V prípade centralizovaného systému pre informácie o odsúdeniach (ECRIS-TCN) bol výsledok 431 hlasov za, 121 proti a 25 sa zdržalo hlasovania.

Tieto pravidlá sa na hraniciach EÚ budú uplatňovať na osoby, ktoré v zásade nespĺňajú podmienky vstupu žiadneho členského štátu EÚ. Zahŕňajú identifikáciu, odoberanie odtlačkov prstov, bezpečnostné kontroly a predbežné posúdenie zdravia a zraniteľnosti. Poslanci vo svojich pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch doplnili nezávislý mechanizmus monitorovania základných práv, ktorý by overoval aj hraničný dozor s cieľom zabezpečiť, aby sa nahlasovali a vyšetrovali možné prípady vracania utečencov.

Riadenie azylu a migrácie

Mandát na rokovanie o ústrednom právnom predpise balíka o azyle a migrácii – predpise o azyle a riadení migrácie – podporili poslanci 413 hlasmi za, 142 hlasov bolo proti a 20 sa zdržalo hlasovania.

V nariadení sa stanovuje, ako budú EÚ a jej členské štáty konať spoločne pri riadení azylu a migrácie. Stanovujú sa v ňom vylepšené kritériá na určenie zodpovednosti členských štátov za spracovanie žiadosti o azyl (tzv. dublinské kritériá) a spravodlivé rozdelenie zodpovednosti. Zahŕňa záväzný mechanizmus solidarity na pomoc krajinám, ktoré čelia migračnému tlaku a pri pátracích a záchranných operáciách na mori.

Krízová situácia

Rozhodnutie začať rokovania o nariadení o krízových situáciách bolo potvrdené 419 hlasmi za, 129 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania. Text sa zameriava na náhle hromadné príchody štátnych príslušníkov tretích krajín, ktoré vedú ku krízovej situácii v konkrétnom členskom štáte, ktorá by na základe posúdenia Komisie zahŕňala povinné premiestnenie a výnimky z preverovacích a azylových konaní.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

Smernica o osobách s dlhodobým pobytom

Poslanci schválili mandát na rokovanie o navrhovaných zmenách súčasnej smernice o osobách s dlhodobým pobytom 391 hlasmi za, 140 bolo proti a 25 sa zdržalo hlasovania. Medzi ne patrí urýchlenie udeľovania dlhodobých povolení EÚ po troch rokoch legálneho pobytu a možnosť integrovať osoby s postavením dočasnej ochrany. Osoby s dlhodobým pobytom v EÚ by sa mohli presťahovať do inej krajiny EÚ bez dodatočných pracovných obmedzení a ich nezaopatrené deti by mali automaticky rovnaký status.

Ďalší postup

Po schválení v pléme môžu poslanci začať rokovania o konečnej forme týchto legislatívnych textov s Radou v prípade tých predpisov, ku ktorým sa členské štáty už dohodli na svojom stanovisku, najmä v prípade postupoch preverovania.

Súvislosti

Parlament a rotujúce predsedníctva Rady sa zaviazali spolupracovať na prijatí reformy pravidiel EÚ v oblasti migrácie a azylu pred eurovoľbami v roku 2024.

O mam

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices