Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: © European Union, 2020

M. Lexmann: Zo zahraničného zasahovania je v EÚ podozrivý aj Huawei

V Európskej únii čím ďalej tým viac čelíme bezpečnostným hrozbám a tlaku totalitných režimov. Po škandále Katargate belgické bezpečnostné služby zamestnáva ďalšie vyšetrovanie. Tentokrát ide o čínsky technologický gigant Huawei. „Vidíme jasné snahy ovplyvniť našu spoločnosť a inštitúcie prostredníctvom hybridných hrozieb. Nedávno nami otriasla správa o čínskych policajných staniciach v rôznych krajinách sveta vrátane európskych. EÚ či niektoré členské štáty na takýto tlak a jednotlivé hrozby už začali reagovať, napríklad aj zákazom používania sociálnej siete TikTok,“ upozorňuje na kontext najnovších zistení europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS), ktorá sa týmto bezpečnostným hrozbám dlhodobo venuje.

Kým belgické úrady už vlani upozornili, že viacerí čínski predstavitelia pracujú v Bruseli v tzv. šedej zóne – na hrane medzi lobingom, špionážou, dezinformáciami či vydieraním, európsky portál Politico nedávno informoval o vyšetrovaní podozrivých aktivít spájaných so spoločnosťou Huawei.

Tá podľa dostupných informácií zamestnáva aj bývalých ministrov, zákonodarcov a diplomatov, aby tak zvýšila svoj vplyv na rozhodovacie procesy v EÚ. Odhalenia viacerých organizácií upriamili pozornosť aj na desiatky spravodajských webových portálov, ktoré šíria nekritické informácie v prospech firmy Huawei. Len podľa zverejneného registra transparentnosti EÚ spoločnosť Huawei deklaruje výdavky 2,25 miliónov eur ročne na svoje lobistické aktivity v Bruseli. Patrí tak medzi tridsať najväčších lobistických firiem v hlavnom sídle európskych inštitúcií.

Komunistický režim v Číne umožňuje prostredníctvom zariadení čínskych technologických firiem hromadné sledovanie a kontrolu vlastných občanov. „Čínske spravodajské a bezpečnostné zákony od tamojších firiem vyžadujú, aby podporovali, asistovali a spolupracovali s národnými spravodajskými záujmami a odovzdávali miestnym úradom získané informácie,“ približuje Miriam Lexmann.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Členka europarlamentných výborov pre zahraničné vzťahy a bezpečnosť zároveň pripomína, že pred pôsobením tejto firmy a jej technológiami varovala už aj Slovenská informačná služba, ktorá ju vyhodnotila ako bezpečnostnú hrozbu pre štát. V tejto súvislosti považuje za absurdné, že delegácia NR SR pod vedením predsedu Borisa Kollára mala tento týždeň v Číne pôvodne v úmysle navštíviť aj spoločnosť Huawei.

V reakcii na medializované zistenia vyzvali europoslanci a spolupredsedovia Medzinárodnej aliancie pre Čínu (IPAC) Miriam Lexmann a Reinhard Bütikofer európske inštitúcie na prijatie všetkých potrebných opatrení na ochranu integrity inštitúcií EÚ a zabezpečenie plnej spolupráce pri vyšetrovaní uvedených aktivít spoločnosti Huawei. „Celá škála bezpečnostných hrozieb, ktoré pre nás tento totalitný režim predstavuje nás o to viac zaväzuje k dôslednej ochrane našich demokratických inštitúcií, ako aj samotných občanov“, zdôrazňuje slovenská europoslankyňa M. Lexmann.

O mam

Consent choices