zachranari
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia pridelila viac ako 106 miliónov eur na pohotovostnú lekársku pomoc

Európska komisia pridelila čiastku 106,2 milióna eur Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Luxembursku, Portugalsku, Rumunsku a Turecku na vývoj novej schopnosti v rámci programu rescEU – EMT (Emergency Medical Team). Ako referuje web Komisie, cieľom je posilniť pohotovostnú lekársku pomoc obyvateľstvu postihnutému rozsiahlymi prírodnými katastrofami alebo katastrofami spôsobenými človekom.

Projekt vytvorí tri pohotovostné lekárske tímy typu 2 (EMT2), ktoré budú zahŕňať chirurgické a diagnostické služby. Okrem toho 17 špecializovaných tímov bude ponúkať intenzívnu starostlivosť, liečbu popálenín, transport pacienta, pokročilú diagnostiku, podporu pre matku a dieťa, rehabilitáciu, podporu duševného zdravia, ortopedickú liečbu, laboratórium, dodávku kyslíka a podporu telekomunikácií.

Táto schopnosť rescEU bude postupne funkčná od roku 2024 a umožní reagovať na širokú škálu katastrofických scenárov. Tímy budú schopné fungovať autonómne a podporovať existujúce národné zdravotnícke zariadenia v prípade, že tieto nebudú schopné zvládnuť núdzovú situáciu.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Vývoj rescEU EMT je v súlade s iniciatívou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorej cieľom je znížiť straty na životoch a predchádzať dlhodobej invalidite spôsobenej katastrofami, epidémiami a inými mimoriadnymi udalosťami.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

povoden

Komisia predstavila ciele v oblasti odolnosti voči katastrofám

Európska komisia v stredu prijala odporúčanie a súvisiace oznámenie na stanovenie spoločných cieľov na zvýšenie …

Consent choices