Vladimír Bilčík, europoslanec /nezávislý, EPP/. PHOTO: archív V. Bilčík

Zahraničný výbor EP schválil správu stáleho spravodajcu pre Srbsko Vladimíra Bilčíka

Výbor pre zahraničné veci Európskeho parlamentu (AFET) v stredu schválil správu Vladimíra Bilčíka (Demokrati/EPP), ktorý je stálym spravodajcom Európskeho parlamentu pre Srbsko. Ide o dôležitý politický dokument, ktorý hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ a načrtáva ďalší postup v prístupovom procese. O správe bude Európsky parlament hlasovať v pléne 10. mája.

Bilčík sa vyjadril, že jeho hlavným cieľom bolo predložiť realistickú a vyváženú správu a zároveň vždy podporovať konečný strategický cieľ Srbska, ktorým je vstup do Európskej únie. Správa sa dotýka mnohých otázok spojených s pokrokom Srbska na jeho európskej ceste a oblastí, v ktorých je potrebné zlepšenie: Bilčík vyzýva na posilnenie nezávislosti súdnictva, boj proti organizovanému zločinu a korupcii a posilnenie nezávislého mediálneho prostredia. Podstatné časti správy sú venované energetickej politike, najmä odstráneniu závislosti od Ruska a fosílnych palív a zlepšeniu environmentálnych otázok.

„Moja správa oceňuje priebeh posledných parlamentných volieb, pričom poukazuje na určité nedostatky a víta návrat opozície do srbského Národného zhromaždenia. Ako spoluorganizátora parlamentného dialógu ma povzbudzujú aj pozitívne signály všetkých relevantných politických strán, ktoré majú záujem spolupracovať s Európskym parlamentom na zlepšovaní parlamentnej kultúry,“ vymenúva pozitívne kroky Belehradu Bilčík.

Srbsko však stále zostáva jedinou kandidátskou krajinou na západnom Balkáne, ktorá nepodporila sankcie EÚ voči Rusku. „Európske krajiny v časoch vojny musia držať spolu na základe spoločných hodnôt. Očakávam, že všetci politickí lídri v Srbsku zaujmú jasný postoj a odsúdia Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Vplyv Ruska je v Srbsku stále problémom a moja správa uvádza viacero príkladov týchto vplyvov,“ komentuje stály spravodajca.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Bilčík nevynechal ani hodnotenie dialógu Belehrad – Priština, ktorý za posledný rok prešiel turbulentnými obdobiami. Odsúdil prípady násilia voči Srbom v Kosove, rovnako ako pokusy zastrašiť tých, ktorí pracujú na európskej budúcnosti regiónu. „V posledných mesiacoch a dňoch vidíme príležitosť na dosiahnutie dlho očakávanej normalizácie vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. To si bude vyžadovať európsku víziu, skutočný záväzok rokovať v dobrej viere a určitý stupeň politickej odvahy od lídrov na oboch stranách. V posledných mesiacoch sa urobili významné kroky vpred. Z celého srdca im želám úspech v tomto náročnom úsilí. Úspech v normalizácii vzťahov bude aj európskym úspechom,“ uzavrel Bilčík.

Európsky parlament každý rok hlasuje o správach o rozšírení EÚ, vrátane tej o Srbsku, ktorú vypracovávajú stáli spravodajcovia. Správa prijatá Európskym parlamentom je považovaná za oficiálnu pozíciu Európskeho parlamentu voči Srbsku.

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices