zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Zamestnanosť v Únii vlani dosiahla rekordnú úroveň

Zamestnanosť v Európskej únii (EÚ) vo vekovej skupine 20 až 64 rokov bola vlani na úrovni 75 percent. Išlo o najvyššiu mieru zamestnanosti v Únii od roku 2009, od ktorého sú údaje k dispozícii. Zamestnanosť v EÚ klesla v roku 2020 na 72 percent v dôsledku pandémie COVID-19. V roku 2021 sa však zotavila na 73 percent a v minulom roku stúpla o dva percentuálne body. Vo štvrtok o tom informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín EÚ malo v roku 2022 jedenásť štátov mieru zamestnanosti nad úrovňou 78 percent, pričom najvyššia bola v Holandsku (83 %) a vo Švédsku a Estónsku (zhodne 82 %). Najnižšia miera zamestnanosti bola v Taliansku (65 %), Grécku (66 %) a Rumunsku (69 %). Na Slovensku bola vlani miera zamestnanosti na úrovni 76,7 percenta.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

V minulom roku malo v EÚ 22 percent zamestnancov vyššiu kvalifikáciu, ako vo svojom zamestnaní potrebujú. Medzi mužmi to bolo 21 percent a medzi ženami 23 percent. Podiel žien s vyššou kvalifikáciou, ako v zamestnaní potrebujú, bol väčší ako podiel mužov v 19 z 27 členov EÚ.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Tržby vo vybraných odvetviach hospodárstva

Tržby vo vybraných odvetviach hospodárstva v apríli poväčšine klesali. Vybrané trhové služby, kam patria napríklad administratívne služby, …

Consent choices