EÚ a Ukrajina, solidarita. Vlajky EÚ. PHOTO: © European Union 2022

Výbor EP pre medzinárodný obchod schválil ďalšie pozastavenie ciel na ukrajinský export

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre medzinárodný obchod vo štvrtok schválil ďalšie ročné pozastavenie ciel Európskej únie (EÚ) na ukrajinský export na podporu ekonomiky vojnou zmietanej krajiny. Parlament o tom informuje v tlačovej správe.

Členovia výboru dali zelenú návrhu na obnovenie pozastavenia dovozných ciel, antidumpingových ciel a záruk na ukrajinský vývoz do Únie na pozadí ruskej útočnej vojny, ktorá bráni Ukrajine obchodovať so zvyškom sveta. Pozastavenie ciel sa vzťahuje na ovocie a zeleninu, na ktoré sa vzťahuje systém vstupných cien, ako aj na poľnohospodárske produkty a spracované poľnohospodárske produkty podliehajúce colným kvótam. EP pripomína, že na priemyselné výrobky sa nevzťahuje clo od 1. januára 2023 na základe asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou, a preto nie sú uvedené v spomenutom návrhu.

„Dôrazne podporujem obnovenie obchodno-liberalizačných opatrení, ktoré v súčasnosti pomáhajú zabezpečiť ukrajinskú kontinuitu a stabilitu obchodu uprostred brutálnej vojny spôsobenej Ruskom,“ vyjadrila sa spravodajkyňa pre Ukrajinu Sandra Kalniete, ktorá pripravila daný návrh. „Tieto opatrenia sú kľúčové pre posilnenie odolnosti Ukrajiny v súčasnosti a s ohľadom na budúcnosť, keďže pracujeme na postupnej integrácii Ukrajiny do vnútorného trhu EÚ. Naša solidarita s Ukrajinou je konzistentná, transparentná a skalopevná, čo ešte viac posilnil štatút Ukrajiny ako kandidátskej krajiny EÚ. Budúcnosť Ukrajiny je v Európskej únii,“ dodala.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie
(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices