Rastislav Káčer, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. PHOTO: FB R. Káčer

R. Káčer: Členstvo v EÚ Slovensku neprinieslo iba ekonomické výhody či prosperitu, ale tiež potvrdilo, kam patríme

Slovenská republika pred 19 rokmi, 1. mája 2004, oficiálne vstúpila do Európskej únie (EÚ). Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer považuje vstup Slovenska do EÚ za jeden z najvýznamnejších míľnikov v histórii samostatnosti republiky, ako aj za dôležitý impulz k posilneniu demokracie a zlepšeniu životných podmienok občanov SR.

V prvých rokoch po našom vstupe do Únie sme zvykli zdôrazňovať najmä ekonomické prínosy členstva – koľko peňazí dostávame z eurofondov alebo koľko tovarov vyvážame do európskych krajín. Vojna na Ukrajine nám však ukazuje, že naše členstvo v EÚ nie je ani zďaleka len o tom. Európsku úniu potrebujeme aj preto, aby sme boli tam, kam historicky, kultúrne a hodnotovo patríme. Únia je dnes pre nás viac než kedykoľvek predtým najmä o mieri, stabilite, bezpečnosti a slobode,“ zdôraznil minister Káčer.      

Vstup do EÚ, podľa šéfa slovenskej diplomacie, znamenal naplnenie našich ambícií patriť do rodiny demokratických a hospodársky vyspelých európskych štátov. Navyše, Slovensko sa zaradilo medzi krajiny, ktoré sú v Únii najviac integrované – v roku 2007 vstúpila SR do Schengenského priestoru, v roku 2009 prijala euro a v roku 2016 prvýkrát predsedala Rade EÚ. Spolu s NATO je pre Slovensko Európska únia základným ukotvením na Západe. 

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

„V kontexte aktuálnych výziev môžeme vnímať reálny význam našej západnej orientácie a nášho členstva v Únii, ako spoločenstva, ktoré je pripravené čeliť aj náročným obdobiam. Práve tieto krízy poukázali na jednotu a silu Európskej únie,“ dodal R. Káčer. Slovenská republika vstúpila do Únie spoločne s ďalšími deviatimi európskymi štátmi. Išlo o piate rozšírenie EÚ, ktoré bolo zatiaľ najväčšie v histórii.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices