mladi ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ: Stáže pomáhajú mladým ľuďom pri hľadaní zamestnania, vyplýva z prieskumu

Stáže sú pre mladých Európanov dôležitý odrazový mostík na trhu práce. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra o začlenení mladých ľudí na trhu práce, podľa ktorého 78 % zúčastnených mladých absolvovalo aspoň jednu stáž. Pre každého piateho bola stáž aj prvou pracovnou skúsenosťou. Zamestnanie si po stáži našlo 68 % opýtaných, pričom u viac ako polovice z nich to bola práca u toho istého zamestnávateľa. O výsledkoch prieskumu na svojej webstránke informuje Európska komisia.

Jednoznačná väčšina mladých Európanov, konkrétne 76 % účastníkov prieskumu, do veľkej miery súhlasí, že počas stáže získali poznatky užitočné pre ich profesionálny život. Poskytovateľ stáže, alebo iná zapojená organizácia, poskytli podporu pri hľadaní zamestnania 58% respondentov. Prevažná väčšina mladých Európanov šesť mesiacov od svojej poslednej stáže pritom mala zamestnanie (68 %) alebo pokračovala v štúdiu (18 %). Nezamestnaných bolo len 6 % bývalých stážistov.

Výsledky Eurobarometra ukazujú, že počet mladých ľudí absolvujúcich dlhé stáže od posledného prieskumu z roku 2013 klesol. Viac ako šesťmesačnú stáž malo 11% respondentov. Viac ako jednu stáže absolvovalo 52% opýtaných, pričom 37% z nich uviedlo, že absolvovali opakované stáže u toho istého zamestnávateľa.

Viac ako polovica mladých Európanov, a to 55%, na stáži dostávala finančnú odmenu, čo predstavuje nárast zo 40 % zaznamenaných v prieskume z roku 2013. V 70 % prípadov mzdu alebo inú finančnú odmenu vyplácal zamestnávateľ. K sociálnej ochrane malo prístup 61% opýtaných.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Podiel mladých ľudí stážujúcich v inej krajine stúpa. Dvadsaťjeden percent respondentov uviedlo, že aspoň jednu stáž absolvoval v inej krajine EÚ, pričom v roku 2013 to bolo len 9%. Z respondentov, ktorí neabsolvovali žiadnu stáž, 36 % uviedlo, že nemali o stáž záujem, 18 % žiadnu nenašli, 16 % nemalo dostatočné informácie a 10 % nemalo dostatočné finančné zdroje.

Rýchly prieskum Eurobarometra bol zameraný na pohľad mladých ľudí na svoje začlenenie do trhu práce, s osobitným dôrazom na stáže. Prieskum sa uskutočnil od 15. do 24. marca 2023 a zúčastnilo sa na ňom 26 334 ľudí vo veku od 18 do 35 rokov zo všetkých členských štátov Európskej únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Mnohé stáže slúžia k zneužívaniu mladých ľudí

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices