Ilustračné PHOTO: © European Union.

Boj proti korupcii: prísnejšie pravidlá v EÚ a vo svete

Komisia prijala rozhodné opatrenia na boj proti korupcii v EÚ a na celom svete, čím plní záväzok, ktorý prijala predsedníčka von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie v roku 2022.

Aktuálne predložené protikorupčné návrhy predstavujú míľnik v boji proti korupcii na vnútroštátnej úrovni a na úrovni EÚ. Komisia zintenzívni svoju činnosť: bude vychádzať zo zavedených opatrení, posilní úsilie o začlenenie prevencie korupcie do koncepcie politík a programov EÚ a bude aktívne podporovať prácu členských štátov na zavádzaní silných protikorupčných politík a právnych predpisov. Prostredníctvom svojho ročného cyklu správ o právnom štáte Komisia tiež monitoruje vývoj v oblasti boja proti korupcii na vnútroštátnej úrovni, identifikuje výzvy a vydáva odporúčania pre členské štáty.

Súbor opatrení zahŕňa nové a prísnejšie pravidlá, ktorými sa trestne stíhajú korupčné trestné činy a harmonizujú sankcie v celej EÚ, ako aj návrh vysokej predstaviteľky, ktorý podporuje Komisia, na vytvorenie osobitného režimu sankcií v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky (SZBP) zameraného na závažné korupčné činy na celom svete. Tieto nové opatrenia kladú veľký dôraz na prevenciu a vytváranie kultúry integrity, v ktorej sa korupcia netoleruje, a zároveň posilňujú nástroje na presadzovanie práva.

Kľúčové prvky dnešných návrhov:

I. Oznámenie o boji proti korupcii

V spoločnom oznámení Komisia a vysoká predstaviteľka spájajú doterajšiu prácu a rozvíjajú nové smery a nové nástroje na úrovni EÚ aj členských štátov, pričom sa tiež podieľajú na jasnom záväzku bojovať proti korupcii na celosvetovej úrovni. Sieť EÚ na boj proti korupcii, ktorá spája orgány presadzovania práva, verejné orgány, odborníkov z praxe, občiansku spoločnosť a ďalšie zainteresované strany, bude pôsobiť ako katalyzátor prevencie korupcie v celej EÚ a bude rozvíjať osvedčené postupy a praktické usmernenia. Jednou z kľúčových úloh siete bude podporovať Komisiu pri mapovaní spoločných oblastí, v ktorých sú riziká korupcie v celej EÚ vysoké. Práca siete sa premietne do protikorupčnej stratégie EÚ, ktorá sa vypracuje po konzultácii s Európskym parlamentom a Radou, aby sa maximalizoval vplyv a súdržnosť opatrení EÚ.

V inštitúciách EÚ platí nulová tolerancia voči korupcii. V oznámení sa podrobne uvádzajú etické pravidlá, pravidlá integrity a transparentnosti, ktoré sa uplatňujú na predchádzanie korupcii v inštitúciách EÚ. Tento rámec sa musí nielen dôsledne a dôsledne uplatňovať, ale aj neustále aktualizovať.

II. Prísnejšie pravidlá boja proti korupcii

Komisia navrhuje novú smernicu o boji proti korupcii. Návrh modernizuje existujúci právny rámec EÚ pre boj proti korupcii tým, že:

a) predchádzanie korupcii a budovanie kultúry integrity

Zvyšovanie povedomia o korupcii prostredníctvom informačných a osvetových kampaní, výskumu a vzdelávacích programov s cieľom znížiť korupčné riziká a trestné činy.

Zabezpečenie

Zabezpečenie zodpovednosti verejného sektora podľa najvyšších štandardov uložením povinnosti členským štátom prijať účinné pravidlá týkajúce sa otvoreného prístupu k informáciám verejného záujmu, zverejňovania a riadenia konfliktov záujmov vo verejnom sektore, zverejňovania a overovania majetku verejných činiteľov a regulácie interakcie medzi súkromným a verejným sektorom. Zriadenie špecializovaných protikorupčných orgánov a zabezpečenie primeraných zdrojov a odbornej prípravy pre orgány zodpovedné za prevenciu a boj proti korupcii.

b) Jeden právny akt pre všetky korupčné trestné činy a sankcie

Zosúladenie definícií trestných činov stíhaných ako korupcia tak, aby zahŕňali nielen úplatkárstvo, ale aj spreneveru, obchodovanie s vplyvom, zneužívanie funkcií, ako aj marenie spravodlivosti a nezákonné obohacovanie súvisiace s korupčnými trestnými činmi. Návrhom sa všetky trestné činy podľa Dohovoru OSN proti korupcii stávajú povinnými podľa práva EÚ a spája sa v ňom korupcia vo verejnom a súkromnom sektore. Zvyšuje úroveň trestných sankcií pre fyzické a právnické osoby a harmonizuje priťažujúce a poľahčujúce okolnosti.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

c) Zabezpečenie účinného vyšetrovania a stíhania korupcie

Vyšetrovacie nástroje: Členské štáty budú musieť zabezpečiť, aby orgány činné v trestnom konaní a prokurátori mali k dispozícii vhodné vyšetrovacie nástroje na boj proti korupcii. Imunita alebo výsady pred vyšetrovaním a stíhaním: Členské štáty budú musieť zabezpečiť, aby bolo možné zrušiť výsady a imunitu počas vyšetrovania korupcie prostredníctvom účinného a transparentného procesu vopred stanoveného zákonom a včas.

Zavedenie minimálnych pravidiel premlčania s cieľom zabezpečiť dostatok času na stíhanie trestných činov korupcie. III. Rozšírenie súboru sankcií SZBP tak, aby sa vzťahovali na závažné korupčné činy

Sankcie EÚ pomáhajú dosahovať kľúčové ciele SZBP, ako je zachovanie mieru, posilnenie medzinárodnej bezpečnosti a upevňovanie a podpora demokracie, medzinárodného práva a ľudských práv. Vďaka aktuálnemu návrhu vysokej predstaviteľky, ktorý podporila Komisia, sa EÚ bude môcť zamerať na závažné korupčné činy na celom svete bez ohľadu na to, kde k nim došlo. Doplní a posilní vnútorné a vonkajšie nástroje EÚ na boj proti korupcii a ukáže odhodlanie EÚ použiť na boj proti nej všetky nástroje vrátane sankcií SZBP.

Ďalšie kroky

Navrhovaná smernica o boji proti korupcii bude musieť byť prerokovaná a prijatá Európskym parlamentom a Radou, aby sa mohla stať právnym predpisom EÚ. Navrhovaný nový rámec sankcií SZBP zameraných na korupciu bude musieť prerokovať a prijať Rada.

Súvislosti

Predsedníčka von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie v roku 2022 zdôraznila potrebu rozhodných opatrení proti korupcii.

Korupcia veľmi škodí spoločnosti, demokracii, hospodárstvu a jednotlivcom. Podkopáva inštitúcie, na ktorých sme závislí, oslabuje ich dôveryhodnosť, ako aj ich schopnosť zabezpečovať verejné politiky a kvalitné verejné služby. Pôsobí ako prostriedok pre organizovaný zločin a nepriateľské zahraničné zásahy. Úspešné predchádzanie korupcii a boj proti nej sú nevyhnutné na ochranu hodnôt EÚ a účinnosti politík EÚ, ako aj na zachovanie právneho štátu a dôvery v tých, ktorí vládnu, a vo verejné inštitúcie.

Korupcia sa vo svojej podstate ťažko vyčísľuje, ale aj podľa konzervatívnych odhadov stojí hospodárstvo EÚ najmenej 120 miliárd EUR ročne. Negatívne dôsledky korupcie sa prejavujú na celom svete a oslabujú snahy o dosiahnutie dobrej správy vecí verejných a prosperity, ako aj o splnenie cieľov trvalo udržateľného rozvoja OSN.

Globálne indexy korupcie zaraďujú mnohé členské štáty EÚ medzi krajiny, ktoré sú považované za najmenej skorumpované na svete. Korupcia však zostáva kľúčovým problémom pre ľudí v celej EÚ, pričom z údajov Eurobarometra vyplýva, že v roku 2022 sa takmer sedem z desiatich Európanov (68 %) domnievalo, že korupcia je v ich krajine rozšírená, a len 31 % bolo toho názoru, že úsilie ich vlády v boji proti korupcii je účinné.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices