Vlajka EÚ a Číny. PHOTO: © European Union 2010

Čína varuje EÚ pred uvalením sankcií na svoje spoločnosti v súvislosti s Ruskom

Čína v utorok varovala Európsku úniu pred uvalením sankcií na svoje spoločnosti v súvislosti s Ruskom a vyhlásila, že podnikne kroky na ochranu ich záujmov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang uviedol, že v prípade prijatia represívnych opatrení „Čína tiež podnikne nutné kroky na pevnú ochranu oprávnených záujmov čínskych spoločností“. Čínske a ruské spoločnosti majú „normálnu komunikáciu a spoluprácu“, ktorá „by nemala byť ničím ovplyvnená“, povedal Čchin po rokovaniach s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou v Berlíne. Šéf čínskej diplomacie dodal, že Čína je „rozhodne proti“ tomu, aby iné krajiny zavádzali svoje vlastné predpisy alebo prijímali jednostranné opatrenia proti nej.

Veľvyslanci EÚ začnú v stredu rokovať o 11. kole sankcií v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine. Európska komisia v ich rámci odporúča zastaviť dodávky citlivých technológií ôsmim čínskym spoločnostiam pre podozrenie, že ich predávajú ďalej do Ruska, uvádza sa v príslušnom dokumente. EÚ chce tiež ostro zakročiť proti reexportu citlivých technológií cez tretie krajiny do Ruska. Obáva sa, že by mohli byť použité na bojisku.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Čchin v Berlíne zdôraznil, že Peking vždy presadzoval „mierový dialóg“ s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Čína podľa neho vyšle na Ukrajinu osobitného vyslanca. Minister zároveň vyzval Nemecko, aby sa viac usilovalo o prímerie a mierové rozhovory.
Baerbocková však naliehala na Peking, aby voči Rusku zaujal jasný postoj. „Neutralita znamená postaviť sa na stranu agresora, a preto je našou hlavnou zásadou dať jasne najavo, že sme na strane obete,“ povedala ministerka na spoločnej tlačovej konferencii.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices