Vladimír Bilčík, europoslanec /DEMOKRATI/EPP/. PHOTO: European Union 2023

Európsky parlament schválil správu stáleho spravodajcu pre Srbsko Vladimíra Bilčíka

Európsky parlament v stredu schválil väčšinou 508 hlasov správu Vladimíra Bilčíka (Demokrati/EPP), ktorý je stálym spravodajcom Európskeho parlamentu pre Srbsko. Ide o dôležitý politický dokument, ktorý hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ a načrtáva ďalší postup v prístupovom procese. 

Bilčík sa vyjadril, že jeho hlavným cieľom bolo predložiť realistickú a vyváženú správu a zároveň vždy podporovať konečný strategický cieľ Srbska, ktorým je vstup do Európskej únie. Správa sa dotýka mnohých otázok spojených s pokrokom Srbska na jeho európskej ceste a oblastí, v ktorých je potrebné zlepšenie. Bilčík vyzýva na posilnenie nezávislosti súdnictva, boj proti organizovanému zločinu a korupcii a posilnenie nezávislého mediálneho prostredia. Podstatné časti správy sú venované energetickej politike, najmä odstráneniu závislosti od Ruska a fosílnych palív a zlepšeniu environmentálnych otázok.

„Moja správa oceňuje priebeh posledných parlamentných volieb, pričom poukazuje na určité nedostatky a víta návrat opozície do srbského Národného zhromaždenia. Ako sprostredkovateľa parlamentného dialógu v Srbsku ma povzbudzujú aj pozitívne signály všetkých relevantných politických strán, ktoré majú záujem spolupracovať s Európskym parlamentom na zlepšovaní parlamentnej kultúry,“ vymenúva pozitívne kroky Belehradu Bilčík a dodáva: „Ocenil som aj nedávne zlepšenie vzťahov medzi Prištinou a Belehradom, ktoré prichádza po turbulentnom období. Z celého srdca si želám dlhodobé zlepšovanie vzťahov medzi Kosovom a Srbskom, pretože úspech v normalizácii vzťahov bude aj európskym úspechom. Vyžaduje si to európsku víziu, skutočný záväzok rokovať v dobrej viere a politickú odvahu lídrov na oboch stranách.“

Srbsko však stále zostáva jedinou kandidátskou krajinou na západnom Balkáne, ktorá sa nepridala k sankciám EÚ voči Rusku. „Európske krajiny v časoch vojny musia držať spolu na základe spoločných hodnôt. Očakávam, že politickí lídri v Srbsku zaujmú jasný postoj a odsúdia Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a pridajú sa k postojom EÚ. Vplyv Ruska je v Srbsku stále problémom nielen v oblasti energetiky, ale aj v bezpečnostnej politike a pri šírení dezinformácií,“ komentuje stály spravodajca EP.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Vladimír Bilčík bol vymenovaný za stáleho spravodajcu EP pre Srbsko pred štyrmi rokmi. Európsky parlament každý rok hlasuje o správach o rozšírení EÚ, vrátane tej o Srbsku, ktorú vypracovávajú stáli spravodajcovia. Správa prijatá Európskym parlamentom je považovaná za oficiálnu pozíciu Európskeho parlamentu voči Srbsku.

O mam

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices