Vlajky Srbsko a EÚ. PHOTO: © European Union 2018

Europoslanci vyzvali Kosovo a Srbsko, aby normalizovali vzájomné vzťahy

Európsky parlament zdôrazňuje, že normalizácia vzťahov medzi Belehradom a Prištinou je prioritou a predpokladom pristúpenia oboch krajín k EÚ. V dvoch správach prijatých v stredu poslanci vyzývajú Srbsko a Kosovo, aby obnovili dialóg Belehrad-Priština a bezodkladne zabezpečili komplexnú, právne záväznú dohodu o normalizácii vzťahov na základe zásady vzájomného uznávania.

Srbsko sa musí zosúladiť so sankciami EÚ voči Rusku

Poslanci vo svojej správe o Srbsku tvrdia, že prístupové rokovania s Belehradom by mali pokročiť len vtedy, ak sa krajina zosúladí so sankciami EÚ voči Rusku a dosiahne významný pokrok v reformách súvisiacich s EÚ. Konkrétne sa v správe uvádza pokrok v oblasti právneho štátu a základných práv, fungovania demokratických inštitúcií a záväzku k spoločným európskym právam a hodnotám. Poslanci zdôrazňujú význam zosúladenia so spoločnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou EÚ, najmä pokiaľ ide o ruskú vojnu proti Ukrajine.

Dezinformácie a šírenie rétoriky zameranej proti EÚ

EÚ je hlavným politickým a hospodárskym partnerom Srbska a zďaleka najväčším darcom, hovoria poslanci. Obávajú sa nedávneho poklesu verejnej podpory členstva Srbska v EÚ, ktorý je podľa nich výsledkom dlhodobej protieurópskej/proruskej politickej rétoriky šírenej prostredníctvom vládou kontrolovaných médií a vládnych úradníkov. Podľa poslancov je to tiež dôsledok hrubého zlyhania vládnych predstaviteľov pokiaľ ide o vyrovnanie sa s minulosťou Srbska.

Poslanci chcú, aby EÚ prehodnotila rozsah svojej finančnej pomoci Srbsku, ak bude pokračovať podpora protidemokratickej politiky, a vyzývajú Európsku komisiu, aby zabezpečila, že všetky výdavky EÚ budú plne v súlade s vlastnými strategickými cieľmi a záujmami EÚ. Správu o Srbsku prijali poslanci 508 hlasmi za, pričom 76 členov hlasovalo proti a 37 sa hlasovania zdržalo.

Kosovo: Dobré výsledky v boji proti korupcii, ale potrebné sú zlepšenia v súdnictve

Poslanci vítajú žiadosť Kosova o členstvo v EÚ a uzavretie dlho očakávanej dohody, ktorá občanom prinesie liberalizáciu vízového režimu. Uznávajúc úspechy Kosova v reformách súvisiacich s EÚ ako je boj proti organizovanej trestnej činnosti a korupcii poslanci zároveň zdôrazňujú, že tempo prístupového procesu bude závisieť od pokroku v oblasti právneho štátu, základných práv a zlepšenia právneho poriadku krajiny.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Poslanci Európskeho parlamentu vyjadrujú poľutovanie nad tým, že iniciatívy na zapojenie srbskej komunity do politických, sociálnych a hospodárskych štruktúr Kosova sú naďalej veľmi obmedzené a vyzývajú kosovskú vládu a zástupcov kosovských Srbov, aby prekonali rozdiely medzi komunitami. Správa o Kosove bola prijatá 452 hlasmi za, pričom 87 členov hlasovalo proti a 76 sa zdržalo hlasovania.

Vyhlásenia spravodajcov

Spravodajca pre Srbsko Vladimír Bilčík (EPP, Slovensko) uviedol: „Táto správa poskytuje kritiku a zároveň podporuje cestu Srbska k EÚ, ku ktorej sa jeho vedúci predstavitelia zaviazali po voľbách v roku 2022. Vítam návrat opozície do srbského národného zhromaždenia. Srbsko sa musí zosúladiť s vonkajšími vzťahmi EÚ, pokračovať v domácich reformách a normalizovať vzťahy s Prištinou. Ak to Belehrad dosiahne, bude to spoločný európsky úspech.“

Spravodajkyňa pre Kosovo Viola von Cramon-Taubadel (Zelení/ESA, Nemecko) uviedla: „Sme radi, že dlho očakávaná liberalizácia vízového režimu začne pre občanov Kosova platiť od 1. januára 2024. V správe sa tiež jasne vyzýva na úplné vykonávanie všetkých príslušných dohôd v rámci dialógu medzi Srbskom a Kosovom vrátane zriadenia Spoločenstva/Združenia srbských samospráv. Skutočne dúfam, že Ochridská dohoda prinesie Kosovu výhody a prispeje k ďalšej normalizácii vzťahov so Srbskom.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices