Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: archív ML

M. Lexmann: Kyberšikana sa stáva alarmujúcim problémom našej spoločnosti

Nicole mala 21 rokov. Ako každý mladý človek trávila rada voľný čas na internete. Lenže dialo sa tam niečo, čo si mnohí nevieme ani predstaviť – kyberšikana. Práve kvôli nej si siahla mladá Írka na život.

„Čísla kyberšikany sú alarmujúce aj na Slovensku. Podľa najnovšieho prieskumu s ňou má v našej krajine skúsenosť takmer štvrtina detí vo veku od 9 do 17 rokov. Rovnako znepokojivý je fakt, že takmer tretina obetí o svojej skúsenosti nikomu nepovedala,“ pripomenula tento týždeň v pléne Európskeho parlamentu slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (EĽS/KDH).

Najzraniteľnejšia skupina obyvateľov, deti, sa alarmujúco často stretávajú s týmto fenoménom, ktorý poškodzuje ich psychické zdravie a pohodu, čo môže mať ďalekosiahle následky. „Je preto našou povinnosťou zakročiť. Ide o zdravie našej budúcej generácie a my musíme urobiť všetko preto, aby sme im zabezpečili účinnú ochranu v online prostredí,“ vysvetľuje Lexmann, ktorá sa intenzívne venuje téme umelej inteligencie ako aj ochrany detí na internete.

V oblasti legislatívy musí podľa členky Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) vždy platiť základné pravidlo – Čo je zakázané offline, musí byť zakázané aj online. Okrem náležitej legislatívy je kľúčovou prevencia a včasné rozpoznávanie nástrah. Vzdelávaním, zvyšovaním povedomia či učením správnej komunikácie dokážeme nielen deťom, ale aj mladým ľuďom, rodičom či učiteľom pomôcť vytvoriť si k moderným komunikačným technológiám zdravý prístup. „Podporujme členské štáty, ale aj seba vzájomne v takých krokoch, ktoré nám pomôžu urobiť všetko pre to, aby život žiadneho dieťaťa neskončil tak tragicky, ako život mladej Nicole,“ vyzýva Miriam Lexmann.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Na duševnom zdraví našich detí záleží!

O mam

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices