Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: FB RH.

Robert Hajšel: EURO 7 by mohlo urobiť pre mnohých autá takmer nedostupné

Po veľmi rozporuplnej výmene názorov na prechod k výrobe a predaju menej emisných automobilov so zástupcami automobilového priemyslu a Európskej komisie, ktorá oveľa prísnejšiu normu Euro 7 navrhla, som stále viac presvedčený, že treba o tejto problematike aj ďalej tvrdo rokovať.

Samozrejme, všetci sme za to, aby automobily produkovali menej škodlivých emisií, keďže nikto nemôže mávnuť rukou nad veľmi smutnou štatistikou, že v dôsledku týchto emisií zomiera ročne v Európe údajne okolo 70 tisíc ľudí a ďalším miliónom tieto emisie spôsobujú nepríjemné alergie. Navyše sa ukazuje, že emisie z dopravy na rozdiel napríklad od energetiky od roku 1990 stále stúpajú. To je všetko pravda, ale treba pozorne vyhodnotiť, či pozitívny dopad prípadného zavedenia Euro 7 na životné prostredie jednoznačne prevyšuje problémy týmto krokom spôsobené.

O svojom stanovisku k Euro 7 som už v médiách, ako aj na sociálnych sieťach informoval, a s kritériámi navrhovanými Európskou komisiou na naplnenie tejto normy mám veľký problém. Naozaj hrozí, že pre milióny ľudí s menšími príjmami sa môže v dôsledku touto normou spôsobeného citeľného zvýšenia cien, stať kúpa aj malého auta oveľa drahšou, ak nie nedostupnou.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Konečný rozdiel v cene môže údajne dosahovať 1500-2000 EUR aj pri menšom aute, hoci Európska komisia má oveľa nižšie odhady (cca 100-200 EUR na auto), čo by podľa skeptikov mohlo zapríčiniť zostarnutie vozového parku.

O to viac treba postupovať racionálne a to aj s prihliadaním na problémy výrobcov, hroziaci krach niektorých závodov koncentrujúcich sa na výrobu lacných vozidiel, a najmä na horšiu dostupnosť k autám pre sociálne zraniteľné domácnosti a to bez toho, aby sme sa nesnažili znižovať emisie v doprave a očisťovať naše ovzdušie.

Robert Hajšel, europoslanec /SD/.

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Euro …

Consent choices