erdogan
Recep Tayyip Erdoğan, turecký prezident.

Hlavný vyzývateľ Erdogana prisľúbil „obnovenie demokracie“ v Turecku

Ankara 14. mája – Hlavný vyzývateľ tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, sekulárny opozičný vodca Kemal Kiličdaroglu, prisľúbil po odovzdaní svojho hlasu v nedeľňajších voľbách „obnovenie demokracie“ v krajine, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Všetkým nám chýbala demokracia,“ povedal Kiličdaroglu reportérom v tureckom hlavnom meste Anakara. „Uvidíte, ak Boh dá, že do tejto krajiny zavíta jar,“ dodal.

Kemal Kiličdaroglu a jeho aliancia šiestich strán dáva zahraničným spojencom a tureckým voličom jasnú alternatívu k Erdoganovi, ktorý v krajine vládne už dve desaťročia, píše AFP. Prieskumy naznačujú, že tento 74-ročný sekulárny opozičný vodca je na dosah od prekonania 50-percentnej hranice potrebnej na víťazstvo v prvom kole volieb.

Na nedeľňajšom hlasovaní sa očakáva mimoriadne vysoká účasť 64 miliónov registrovaných voličov. V posledných voľbách vyhral Erdogan s náskokom 52,5 percenta a účasť predstavovala viac než 86 percent. Voliči budú tiež rozhodovať o zložení 600-členného parlamentu.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

(TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

Erdogan

Erdogan: Prístupový proces EÚ s Ukrajinou uviazne ako v prípade Turecka

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že prístupové rokovania Ukrajiny a Moldavska s Európskou úniou …

Consent choices