Plynový horák. PHOTO: © European Union 2011 - EP

EÚ prilákala viac ako 13,4 mld. m³ plynu v prvom spoločnom obstarávaní plynu

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič dnes ráno oznámil úspešný výsledok vôbec prvej medzinárodnej verejnej súťaže na spoločný nákup dodávok plynu do EÚ. Využitím svojej kolektívnej hospodárskej váhy sa EÚ podarilo prilákať ponuky od celkového počtu 25 dodávateľských spoločností, čo zodpovedá viac ako 13,4 mld. m³, čím sa prekročil dopyt (11,6 mld. m³), ktorý spoločnosti z EÚ predložili prostredníctvom nedávno vytvoreného mechanizmu AggregateEU.

Poskytovatelia služieb PRISMA už spojili medzinárodných dodávateľov s európskymi zákazníkmi v systéme AggregateEU s celkovým objemom 10,9 mld. m³ (to zahŕňa 8,7 mld. m³ plynu potrubím a 2,2 mld. m³ LNG). Spoločnosti z EÚ budú teraz môcť rokovať o podmienkach zmlúv o dodávkach priamo s dodávateľskými spoločnosťami bez zapojenia Komisie. Týmto postupom sa podporí úsilie členských štátov EÚ o splnenie ich povinností v oblasti skladovania plynu na nasledujúcu zimu a zároveň sa posilní kolektívna energetická bezpečnosť za konkurencieschopné ceny. 

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Ďalšie verejné súťaže budú nasledovať každé dva mesiace až do konca roka. Ďalšie kolo verejných súťaží by sa malo začať v druhej polovici júna. Agregácia dopytu a spoločný nákup je hlavnou iniciatívou v rámci energetickej platformy EÚ, ktorá bola vytvorená s cieľom pracovať na diverzifikácii dodávok plynu do EÚ po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu a Európa sa spoločne rozhodla ukončiť svoju závislosť od dovozu ruských fosílnych palív. Viac informácií k téme nájdete tu.

O mam

Odporúčame pozrieť

plynovod

Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do …

Consent choices