Breton
Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. PHOTO: © European Union.

T. Breton: EÚ si musí vybudovať priemysel špičkových čipov

Európska únia (EÚ) musí vyrábať svoje vlastné špičkové počítačové čipy. Vyhlásil to v utorok eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, ktorý zároveň vychvaľoval európsky zákon o čipoch schválený minulý mesiac. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa Bretona EÚ nesmie byť odsunutá len do pozície výskumu alebo výroby relatívne starších čipov. „So schválením zákona o čipoch vám všetkým, v Európe aj mimo nej, vysielame silný signál, že Európa je otvorená pre podnikanie,“ povedal na konferencii v Antverpách, ktorú organizovalo centrum Interuniversity Microelectronics Center (IMEC), jedna z popredných európskych firiem zaoberajúcich sa výskumom polovodičov.

Zákon o čipoch je odpoveďou Európy na podobné plány na podporu ich výroby v USA a Číne, ako aj na Taiwane, v Južnej Kórei a v Japonsku. Breton zopakoval svoje ciele zdvojnásobiť podiel Európy na výrobe všetkých čipov na 20 % zo súčasných 10 %, hoci odborníci tvrdia, že EÚ ponúka výrobcom menšiu podporu ako USA alebo Čína. Breton v tejto súvislosti povedal, že európsky plán je modelom pre novú a asertívnejšiu priemyselnú politiku vrátane „priamej podpory výrobnej základne v Európe v rámci celého dodávateľského reťazca“. Pripomenul, že byť vynikajúci vo výskume nestačí, je potrebné stavať aj továrne a vyrábať v Európe.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Odmietol zároveň myšlienku, že by sa Európa mala sústrediť len na svoje existujúce silné stránky pri výrobe relatívne starších čipov, väčšinou pre svoj automobilový priemysel. „Odmietame akýkoľvek pokus o geografickú segmentáciu, kde by Európa vyrábala staršie čipy, zatiaľ čo Ázia a USA by vyrábali pokrokové typy,“ povedal. Breton dodal, že EÚ bude spolupracovať so spojencami, ale zároveň „bude brániť svoje priemyselné záujmy a vedúce postavenie“. Pripomenul na záver, že európsky zákon o čipoch viedol k plánom na nové projekty spoločností Intel, Infineon, STMicroelectronics a Global Foundries. Aj taiwanská spoločnosť TSMC, ktorá vyrába najpokročilejšie čipy na svete, zvažuje investíciu v Nemecku.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Muskova platforma X odmieta tvrdenia EÚ o šírení dezinformácií po útoku Hamasu

Sociálna platforma X multimiliardára Elona Muska v stredu dementovala tvrdenia Európskej únie, podľa ktorých zlyháva …

Consent choices