Ranč pri Žiline. PHOTO: FB Ranč pri Žiline

M. Hojsík a Zvierací ombudsman: vyjadrenie k možnému utrateniu 16 vzácnych šeliem

Spoločné vyjadrenie europoslanca Martina Hojsíka a iniciatívy Zvierací ombudsman:

Dlhodobé zlyhania štátu nemôžu mať za následok údajné usmrtenie nevinných a vzácnych zvierat. Je neprípustné, aby boli vzácne šelmy a iné zvieratá usmrtené kvôli zlyhaniam štátu a prevádzkovateľov tzv. Ranču pri Žiline. Na toto nešťastne známe miesto sme roky upozorňovali spoločne s organizáciami na ochranu zvierat, verejnosťou a médiami. Žiaľ, zodpovedné orgány nekonali,” vyhlásil Martin Hojsík, europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska. Je nepredstaviteľné, aby orgán, ktorý má zvieratá chrániť, Štátna veterinárna a potravinová správa, teraz hrozí utratením 16 šeliem a ďalších vzácnych zvierat, pokiaľ sa im nepodarí nájsť nový domov,” dodáva Iniciatíva Zvierací ombudsman.

Spoločne žiadame príslušné orgány, aby zrušili akékoľvek príkazy na usmrtenie zvierat (ak boli vydané). Štát musí takisto nariadiť opatrenie zástupcom prevádzkovateľa, aby sa na čas nevyhnutný na zabezpečenia náhradnej starostlivosti zákonne o zvieratá starali. Štát musí hľadať legálne a etické riešenie na zabezpečenie nového pôsobiska pre tieto zvieratá. Nie však na finančné náklady útulkov, ktoré roky na situáciu v Ranči pri Žiline bezvýsledne upozorňujú. Dodáva Zvierací ombudsman.

Viac..  EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

Europoslanec a organizácia Zvierací ombudsman ponúkajú svoju pomoc, a možnú záchranu riešia so slovenskými a medzinárodnými organizáciami na ochranu zvierat.

O mam

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices