Marek Gábriš, analytik Československej obchodnej banky, a.s. PHOTO: archív ČSOB.

Analytik Gábriš z ČSOB: Nezamestnanosť naďalej klesá, trh práce ostáva silný

Trh práce zostáva naďalej silný. Evidovaná miera nezamestnanosti podľa UPSVaR v apríli klesla z 5,61% na 5,34%. Je to najnižšia miera nezamestnanosti od marca 2020. Potom začala nezamestnanosť rásť kvôli príchodu pandémie. Zároveň je to blízko historického minima (4,88%). Zároveň je to hlboko pod dlhodobým priemerom (1997-2023), ktorý je na úrovni 11,6%. Tento zahŕňa aj najťažšie roky na trhu práce, teda obdobie 1999 – 2004.

Ukazovateľ nezamestnanosti PDU (podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku), ktorý UPSVaR momentálne sleduje ako svoj hlavný ukazovateľ, klesol zo 4,29% na 4,08%. V apríli klesal už tretí mesiac za sebou. Čiastočne je to dôsledok zmien v oblasti nastavenia aktivačných prác. Nezamestnanosť klesala prakticky vo všetkých krajoch okrem Bratislavského, kde stagnovala.

Počet voľných pracovných miest opäť mierne klesol asi o 500 na 75618. Počet nezamestnaných uchádzačov na jedno voľné pracovné miesto je v blízkosti z konca roku 2019, aj keď sme ho ešte nedosiahli. Vtedy na jedno miesto pripadali menej ako 2 uchádzači o zamestnanie. Narástol aj počet zamestnávaných cudzincov na takmer 94-tisíc. Väčšinou obsadzujú dlhodobo voľné miesta o ktoré nie je záujem a tak prispievajú k dodatočnému hospodárskemu rastu a podporujú príjmovú stránku rozpočtu a celkovo ekonomiku.

Zároveň platí, že počet voľných miest je stále taký veľký že by dokázal zamestnať takmer ešte raz taký počet cudzincov. Vo všeobecnosti je však počet cudzincov ako podiel na celkovej populácii nízky a to aj v porovnaní so susednými krajinami. V máji môže prísť k miernemu poklesu nezamestnanosti. Avšak v ďalších mesiacoch môže prísť k stagnácii alebo miernemu rastu z dôvodu príchodu absolventov. Taktiež nie je isté s akou silou sa rozbehnú sezónne stavebné práce, keďže sektor čelí viacerým problémom vrátane štartu zákaziek a rastu cien.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Zdroj: UPSVaR, ČSOB

Zdroj: UPSVaR, ČSOB

Zdroj: UPSVaR, ČSOB

Zdroj: UPSVaR, ČSOB

O mam

Odporúčame pozrieť

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na úrovni zo začiatku roka, pričom údaje za január …

Consent choices