Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2023.

Ivan Štefanec: Oslobodzujúci verdikt pre Kočnera nám pripomína krajinu za čias Smeru

Súd oslobodil Mariána Kočnera spod obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) hovorí, že rozsudku nerozumie a obáva sa o budúcnosť krajiny.

„Rodičia Jána a Martiny sa ani po piatich rokoch nedočkali zadosťučinenia. Tento prípad nám pripomína ako vyzerala krajina za čias Smeru. Napriek tomu, že Kočnerova spoločníčka Alena Zsuzsová bola odsúdená na dvadsaťpäť rokov, oslobodzujúci verdikt pre Kočnera vysiela veľmi zlý signál o Slovensku pre zahraničie. V Európskom parlamente budeme pozorne sledovať avizované odvolanie sa rodičov zavraždených na Najvyšší súd,“ hovorí slovenská europoslanec Ivan Štefanec /KDH, EPP/.

ŠTS: Mariana K. oslobodili spod obžaloby v kauze Kuciak, Alena Zs. je vinná (6)

Pezinok 19. mája (TASR) – Podnikateľa Mariana K. oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zs. senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal za vinnú, dostala súhrnný 25-ročný trest väzenia. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. O avizovaných odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

„Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian K.,“ povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dvoch k jednému.

„Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala,“ zdôraznila Sabová. Dodala, že akékoľvek rozumné pochybnosti o vine je potrebné vykladať v prospech obžalovaného. Vina Aleny Zs. a Dušana K. bola podľa jej slov dokázaná priamymi a nepriamymi dôkazmi.

„V prejednávanej trestnej veci boli dané také dôvodné pochybnosti, ktoré po nestrannom zhodnotení všetkých skutočností vyplývajúcich z dostupných dôkazov nesmerovali u všetkých zákonných sudcov k ustálenému presvedčeniu o vine obžalovaného Mariana K.,“ doplnila predsedníčka senátu. Zdôraznila, že oslobodzujúci rozsudok nie je rozhodnutím o nevine.

Alena Zs. bola podľa senátu emočne, materiálne a finančne závislá od Mariana K. Motívom obžalovanej na objednanie vrážd novinára, prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho, mala byť preto obava zo straty finančných a iných materiálnych plnení z jeho strany.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Obžalovanú Alenu Zs. súd uznal za vinnú i za trestný čin nedovoleného ozbrojovania. Okrem 25-ročného súhrnného trestu, ktorý má absolvovať v ústave s najprísnejším stupňom stráženia, dostala tiež trojročný ochranný dohľad a povinnosť nahradiť Kuciakovcom nemajetkovú ujmu v celkovej výške 160.000 eur. V kauze prípravy Žilinkovej vraždy senát odsúdil aj obžalovaného Dušana K. Uložil mu nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody, ktorý si má odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. Dostal aj dvojročný ochranný dohľad a povinnosť absolvovať ochranné psychiatrické liečenie pre patologické hráčstvo. Obžalovaného Darka D. súd oslobodil spod obžaloby a prepustil ho aj z väzby na slobodu. Tieto rozhodnutia prijal senát jednohlasne.

Obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. „Nebolo dokázané, že sa stal skutok na škodu Daniela Lipšica,“ priblížila predsedníčka senátu, ktorá zdôvodňovala rozsudok približne dve hodiny.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, rozhodujú súdy už len o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich v septembri 2020 pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil prípad naspäť. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

ŠTS napokon spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Okrem Mariana K. a Aleny Zs. tam čelia obžalobe aj Darko D. a Dušan K. Tomáš Szabó bol už skôr vylúčený na samostatné konanie, priznal sa a súd ho právoplatne uznal za vinného.

(redakcia/TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices