cerpacia stanica
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ceny pohonných látok pokračovali v poklese. Avšak ropa už zdražela

Ceny pohonných hmôt pokračovali v poklese aj v predchádzajúcom týždni. Najpredávanejší benzín s oktánovým číslom 95 klesol o -0,46 %. Nafta zlacnela o -0,56 %. Cena benzínu klesá štvrtý týždeň za sebou a nafta klesá od polovice marca. Deväťdesiatpäťka je v porovnaní so situáciou spred mesiaca lacnejšia o -5 % a nafta o -5,4 %. Nafta od začiatku roka zlacnela o viac ako 12 %. Benzín s oktánovým číslom 95 je však v porovnaní s úvodom roka stále drahší asi o 2,7 %.

Ceny pohonných hmôt na Slovensku (medzimesačné a medziročné zmeny v %)

Zdroj: ŠÚ SR, ČSOB

Cena základnej komodity išla v poslednom období hore. Severomorská ropa typu Brent zdražela po prepočítaní na eurá asi o 3,5 %. Ľahká americká ropa typu WTI je v porovnaní so situáciou spred týždňa drahšia takmer o 4,5 % (po zohľadnení kurzu EUR/USD). Aj pohľad na komoditnú burzu v Rotterdame hovorí, že produkty ako nafta alebo benzín zdraželi zhruba o 4 % až 6 %. Hrozí preto, že ceny na čerpacích staniciach môžu v ďalších dňoch zamieriť nahor. Môže sa tak skončiť niekoľkotýždňová séria zlacňovania.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Napriek tomu, že sa nám môže zdať, že sú ceny palív stále drahšie a drahšie, tak dôležité je aj relatívne porovnanie s úrovňou miezd. Tu to nevychádza až tak nepriaznivo a napríklad v porovnaní so situáciou spred dvoch dekád si môžeme dovoliť kúpiť oveľa viac. Napríklad v roku 2003 predstavovala hrubá mzda priemerného občana zhruba ekvivalent zhruba 458 litrov benzínu 95 alebo takmer 482 litrov nafty. V roku 2022, teda o dve desaťročia neskôr, sme si už za priemernú mzdu mohli kúpiť viac než 770 litrov benzínu alebo takmer 759 litrov nafty.

Cena ropy zaznamenáva obrat (Brent, v EUR za barel)

Zdroj: Bloomberg, ČSOB

O mam

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt pokračujú v opatrnom poklese

Ceny pohonných látok sa v týždni končiacom 11. júnom mierne znížili. Benzíny s oktánovým číslom …

Consent choices