Tankovanie, pumpa, benzín. PHOTO: ©European Union 2012 - EP

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt pokračujú v opatrnom poklese

Ceny pohonných látok sa v týždni končiacom 11. júnom mierne znížili. Benzíny s oktánovým číslom 95 aj 98 išli s cenou dole zhodne o -0,06 %. Motorová nafta klesla o 0,002 EUR, čo predstavuje -0,14 %. Ide o druhý, i keď nepatrný, pokles cien za sebou. Týždeň predtým totiž cenovky na totemoch čerpacích staníc klesali tiež.

Ceny severo-morskej referenčnej ropy typu Brent za týždeň vzrástli asi o 0,9 % (podľa stavu v piatok predpoludním). Najväčší cenový skok sa však odohrával vo štvrtok po tom čo trh vyhodnocoval zmeny o nastavení úrokových sadzieb v troch najväčších ekonomikách sveta. Čína sadzby nepatrne znížila, Fed ich ponechal bez zmeny a ECB rozhodla o ďalšom zvýšení o 25 bázických bodov. Fed aj ECB pritom signalizovali, že budú pokračovať v sprísňovaní menovej politiky. Na komoditnom trhu tak trhy špekulujú o tom, ktoré faktory prevládnu.

Čína otvára ekonomiku a pristupuje k jej stimulácii. Naopak Európa a severná Amerika sa snažia pribrzdiť vysokú infláciu a zvyšujú tak úrokové náklady podnikom a domácnostiam. Našťastie pre domácich spotrebiteľov posilnila naša spoločná európska mena. Euro si voči doláru behom jedného týždňa (podľa stavu v piatok predpoludním) pripísalo zisky na úrovni takmer 1,9 %. Preto zisky eura európskym obchodníkom a spracovateľom viac než kompenzovali nárast ceny ropy obchodovanej v dolároch. Cenovky na domácich čerpacích staniciach by tak mohli aj ďalší týždeň mierne klesať, možno stagnovať. Veľa však bude záležať aj na tom, ako sa trhy pohnú v úvode nového týždňa po víkende.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Ceny ropy Brent (vyjadrené v EUR)

Zdroj: Bloomberg

O mam

Odporúčame pozrieť

motorizmus, benzin

Analytik Gábriš z ČSOB: Pohonné hmoty sa vyvíjali zmiešane. Ropa prudko klesá

Ceny pohonných hmôt sa v 24. týždni vyvíjali zmiešane. Benzíny zlacneli, nafta zdražela. Cena za jeden liter …

Consent choices