Európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Týždeň v EP: Transformácia priemyslu, rozširovanie EÚ či testovanie kozmetiky na zvieratách

Europoslanci sa budú na pôde výborov Európskeho parlamentu venovať novým pravidlám v oblasti priemyselných emisií a vymáhaniu majetku z trestnej činnosti.

Zákonodarcovia tiež zhodnotia pokrok Severného Macedónska a Albánska na ceste do EÚ a vypočujú si predkladateľov európskej občianskej iniciatívy požadujúcich posilnenie zákazu testovania kozmetiky na zvieratách.

Boj proti priemyselnému znečisteniu

Poslanci z Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) budú v stredu hlasovať o návrhu na zmenu pravidiel EÚ pre priemyselné emisie, ktoré sa týkajú viac ako 30.000 veľkých priemyselných zariadení a 20.000 chovov hospodárskych zvierat v EÚ. Novelizácia pravidiel by mala podporiť zelenú transformáciu veľkých priemyselných podnikov a priniesť zlepšenie situácie v oblasti zdravia a životného prostredia.

Vymáhanie a konfiškácia majetku z trestnej činnosti

Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) bude v utorok hlasovať o nových pravidlách EÚ v oblasti vymáhania majetku pochádzajúceho z trestnej činnosti. Návrh právnej úpravy by mal rozšíriť pôsobnosť v súčasnosti platnej smernice, umožniť členským štátom urýchlene a efektívne skonfiškovať majetok z trestnej činnosti a odstrániť existujúce legislatívne nedostatky. Podľa odhadov by príjmy z organizovanej trestnej činnosti v EÚ mohli dosahovať 139 miliárd eur ročne.

Rozširovanie EÚ: pokrok Severného Macedónska a Albánska

Výbor EP pre zahraničné veci (AFET) bude v stredu hlasovať o dvoch uzneseniach, prostredníctvom ktorých zhodnotí pokrok Severného Macedónska a Albánska na ceste k členstvu v EÚ. Poslanci pravdepodobne požiadajú vládu v Skopje, aby zintenzívnila svoje úsilie o zlepšenie správy vecí verejných a prístupu k spravodlivosti. Vládu v Tirane by uznesenie malo vyzvať na preukázanie stabilného pokroku pri garantovaní dodržiavania zásad právneho štátu a základných práv.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska občianska iniciatíva za kozmetické výrobky netestované na zvieratách

Testovanie kozmetických výrobkov na zvieratách bude vo štvrtok predmetom diskusie poslancov so zástupcami európskej občianskej iniciatívy s názvom „Save Cruelty Free Cosmetics“, ktorej cieľom je zlepšiť životné podmienky zvierat a ochranu životného prostredia. Verejné vypočutie prebehne na pôde Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Pod iniciatívu zameranú na sprísnenie zákazu testovania kozmetiky na zvieratách sa za jeden rok podpísalo takmer 1,5 milióna ľudí z celej EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices