Rokovanie ministrov krajín Slavkovského formátu. PHOTO: MZVaEZ SR

M. Wlachovský: Spolupráca v rámci Slavkovského formátu je čoraz aktívnejšia

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa v pondelok 29. mája 2023 v Bratislave stretol s partnermi zo Slavkovského formátu (S3), spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexandrom Schallenbergom a ministrom zahraničných vecí Českej republiky Janom Lipavským.

Šéfovia diplomacií krajín S3 rokovali na okraj medzinárodnej konferencie GLOBSEC 2023 Bratislava Forum, v rámci ktorej spoločne vystúpili aj v diskusnom paneli. Na stretnutí sa venovali regionálnej spolupráci, migrácii, aktuálnej bezpečnostnej situácii a dôsledkom ruskej agresie proti Ukrajine, otázke prijímania sankčných opatrení proti Rusku, ako aj procesu rozširovania Európskej únie prostredníctvom angažovania sa vo vzťahu k regiónu západného Balkánu.

Slavkovský formát je ukážkou plodnej a konštruktívnej spolupráce, ako aj presadzovania zdieľaných hodnôt a postojovVo vzťahu k ruskej agresii na Ukrajine sme sa jednoznačne zhodli na jasnej a principiálnej podpore suverenity Ukrajiny, jej nezávislosti a teritoriálnej integrity. V tomto kontexte sme naším stretnutím vyslali jasný signál politickej podpory Ukrajiny a jej európskej perspektívy,“ uviedol minister M. Wlachovský s tým, že na Ukrajine je potrebný spravodlivý mier, ktorý odškodní obeť a potrestá agresora. Zástupcovia krajín S3 podrobnejšie diskutovali aj o plánovaných spoločných aktivitách smerom ku krajinám západného Balkánu a zhodli sa na nevyhnutnosti pokračovať v ich eurointegračnom procese.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Na okraj konferencie GLOBSEC 2023 Bratislava Forum šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský absolvoval aj bilaterálne rokovanie s rakúskym partnerom A. Schallenbergom. Partneri diskutovali o bilaterálnej spolupráci či boji proti dezinformáciám „Naše partnerstvo sa opiera o geografickú blízkosť a silné historické, hospodárske a medziľudské väzby. Úroveň vzájomnej prepojenosti a regionálnej integrácie je jedna z najvyšších, akú má Slovensko so svojimi susedmi, Rakúsko preto vnímam optikou jednoznačne presahujúcou kategóriu susednej krajiny,“ uviedol minister Wlachovský. A. Schallenberga zároveň ubezpečil, že súčasná vláda SR zachová zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska.

Ministri sa zhodli, že ruská agresia proti Ukrajine ešte zvýraznila škodlivý vplyv dezinformácií na politické a spoločenské dianie v krajinách Európy. Boj s dezinformáciami bude preto podľa slovenského ministra predmetom intenzívnejšej spolupráce aj na rezortnej úrovni.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Kandidátske krajiny chceme naďalej podporovať v eurointegračnom procese

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 27. septembra 2023 zúčastnil …

Consent choices