Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš. PHOTO: TASR

J. Bíreš: EÚ prisľúbila predĺžiť zákaz dovozu štyroch ukrajinských agrokomodít

Situácia na trhu s poľnohospodárskymi výrobkami dovážanými z Ukrajiny na jednotný trh EÚ dominovala utorňajším diskusiám v Bruseli na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov. Potvrdil to minister pôdohospodárstva SR Jozef Bíreš v priebehu rokovaní.

Európska komisia uzavrela dohodu s piatimi členskými štátmi EÚ susediacimi s Ukrajinou (Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko), že do 5. júna nebudú dovážať štyri druhy agrokomodít (pšenica, kukurica, repkové a slnečnicové semená), ktoré deformujú situáciu na ich domácom trhu a škodia lokálnym poľnohospodárom. Bíreš upozornil na to, že uvedených päť krajín má zatiaľ z Bruselu prísľub, že bude predĺžený termín na zákaz dovozu dohodnutých komodít, a to buď do októbra, alebo do konca tohto roku. „Ešte o tom musí rozhodnúť Európska komisia, ale prísľub tu je, čo je pre Slovensko a ostatné susediace krajiny dôležité, ale nie je to jediný nástroj, ako riešiť dovoz agrokomodít z Ukrajiny,“ skonštatoval Bíreš.

Vysvetlil, že dotknuté štáty požadujú aj finančnú podporu zo strany EÚ. Komisia poľnohospodárom z uvedených piatich krajín prisľúbila schému finančných kompenzácií vo výške 100 miliónov eur. Minister spresnil, že Slovensko je otvorené tranzitu a prevozu ukrajinských tovarov do tretích krajín, ale – podobne ako sa to deje v Poľsku a ostatných krajinách – veľa z komodít určených na tranzit zostáva na domácom trhu. A to aj napriek tomu, že Slovensko má vysoké náklady spojené s kontrolami nielen zdravotnej bezpečnosti a kvality prevážaných komodít, ale aj s dodržiavaním ich tranzitu.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Bíreš sa pre túto tému v Bruseli stretol s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechovským, pričom jeho kabinetu vysvetlil situáciu slovenských poľnohospodárov, ktorých o dva mesiace čaká žatva a sýpky pre uskladnené ukrajinské obilie nie sú prázdne. „Komisia musí v tomto štádiu urýchlene konať a vydať rozhodnutie. Piaty jún je pred nami,“ opísal situáciu Bíreš po tom, ako „štáty v ohrození“ v utorok predostreli návrh dvoch termínov predĺženia zákazu dovozu konkrétnych tovarov z Ukrajiny. Priznal, že v utorok v Bruseli nepadli návrhy na rozšírenie zoznamu štyroch „zakázaných“ komodít o ďalšie tovary. Iba on za Slovensko poukázal na to, že veľkým problémom je napríklad aj dovoz lacných vajec, medu a hydinového mäsa z Ukrajiny, a preto Slovensko chce riešiť aj túto situáciu, čo však tiež závisí od rozhodnutia eurokomisie.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

plynovod

Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do …

Consent choices