Peter Mišík, štátny zástupca MZVaEZ SR. PHOTO TASR - Jaroslav Novák

P. Mišík: Potrebujeme EÚ, ktorá dokáže rýchlo a účinne reagovať na nové výzvy

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík bilaterálne rokoval v Bratislave so štátnou tajomníčkou pre európske záležitosti francúzskeho ministerstva pre Európu a zahraničné veci Laurence Boone. Počas stretnutia ocenili veľmi dobré bilaterálne vzťahy a otvorili témy spoločného záujmu ako sú dezinformácie, konkurencieschopnosť EÚ, či rozširovanie EÚ.

V prezidentskom paláci podpísali P. Mišík a L. Boone v poradí štvrtý Akčný plán strategického partnerstva medzi Slovenskom a Francúzskom na najbližšie štyri roky. „Som rád, že máme s Francúzskom, ako jedným z našich najbližších partnerov, silné prieniky a priestor na užšiu spoluprácu aj vďaka podpisu Akčného plánu strategického partnerstva. Vážim si tiež podporu Francúzska v téme dezinformácií na európskej pôde a verím, že spoločnou komunikáciou smerom k technologickým gigantom vieme účinne bojovať s dezinformáciami a hoaxmi,“ uviedol P. Mišík.

Štátny tajomník Mišík tiež rokoval so štátnou ministerkou pre Európu a klímu Ministerstva zahraničných vecí Nemeckej spolkovej republiky Annou Lührmann. Témou ich rozhovoru boli vzájomné vzťahy s dôrazom na ich bezpečnostný a energetický rozmer, globálne dopady ruskej agresie proti Ukrajine, dezinformácie či rozširovanie EÚ. „Slovensko jednoznačne podporuje proeurópske smerovanie Ukrajiny, sme presvedčení, že bezprostredne po splnení odporúčaní Európskej komisie by sa mali začať prístupové rokovania. Zároveň oceňujeme reformy, ktoré ukrajinská vláda napriek zložitej situácii realizuje,“ uviedol P. Mišík.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Na konferencii GLOBSEC Bratislava Forum 2023 sa P. Mišík s L. Boone a A. Luhrmann stretli v panelovej diskusii o rozširovaní EÚ a posilňovaní jej akcieschopnosti. „Rozširovanie je dlhodobá priorita zahraničnej politiky Slovenskej republiky, na veľkosti záleží. Väčšia a akcieschopná EÚ je v záujme SR z pohľadu bezpečnosti, nových príležitostí a rastúceho geopolitického významu,“ uzavrel Mišík.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

P. Mišík: V čase globálnych výziev je kľúčovou prioritou EÚ spolupráca s partnermi v Zálive

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík sa 9. a …

Consent choices