moldavsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ uvalila sankcie na sedem ľudí za snahy o destabilizáciu Moldavska

Európska únia uvalila sankcie na sedem ľudí, ktorých obvinila z pokusu o destabilizáciu Moldavska. Sankcie majú podobu zmrazenia aktív v EÚ a zákazu vstupu do Únie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Sankcie oznámili v utorok večer, dva dni pred summitom Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa bude konať 1. júna v Moldavsku a na ktorom sa zíde 47 hláv štátov a vlád. Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell uviedol, že Moldavsko je jednou z krajín najviac postihnutých následkami ruskej invázie na Ukrajinu z konca februára 2022. „Existujú vážne, narastajúce a pokračujúce pokusy o destabilizáciu krajiny,“ povedal.

Uvalenie sankčných opatrení na sedem jednotlivcov vysiela podľa Borrella „dôležitý politický signál o podpore EÚ pre Moldavsko v súčasnej zložitej situácii“. Rada EÚ uviedla, že ide o „politikov a podnikateľov s moldavským alebo ruským občianstvom, ktorí sa podieľali na destabilizačných aktivitách„. Niektorí jednotlivci sú spojení s krádežou miliardy dolárov z moldavských bánk v roku 2014. Iné osoby sú údajne spojené s „úsilím Kremľa o destabilizáciu Moldavska“. „Úsilie o destabilizáciu Moldavskej republiky sa od začiatku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine výrazne zvýšilo a predstavuje priamu hrozbu pre stabilitu a bezpečnosť vonkajších hraníc EÚ,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Moldavsko leží medzi Rumunskom a Ukrajinou a žije v ňom početná ruská menšina. V posledných rokoch má táto 2,6-miliónová krajina prozápadnú orientáciu, čo vyvoláva nevôľu Ruska. Kišiňov odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a Moskvu zároveň obvinil zo snahy destabilizovať vládu moldavskej prezidentky Maie Sanduovej.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices