Európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Európsky parlament žiada ochranu voči zahraničným zásahom pred voľbami v 2024

Európsky parlament (EP) vo štvrtok žiadal koordinovanú stratégiu s cieľom brániť sa proti zásahom zo zahraničia pred budúcoročnými (2024) voľbami do tejto inštitúcie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA a oficiálnej webovej stránky EP.

Plenárne zasadnutie vo štvrtok schválilo správu, ktorá upozorňuje na zásahy na internetových platformách a na ochranu kritickej infraštruktúry a strategických sektorov. Za hlasovalo 469 europoslancov, 71 bolo proti a 75 sa zdržalo hlasovania.

Poslanci EP uviedli, že v období pred voľbami v júni 2024 sa množstvo zahraničných zásahov, dezinformácií a útokov na demokraciu ešte zvýši a budú dômyselnejšie. Za hrozby boli označené aj zásahy počas volebných procesov, tajné financovanie politických aktivít zo zahraničia a odolnosť voči kybernetickým útokom.

Správa sa zameriava najmä na zásahy Ruska a Číny v členských krajinách EÚ, v krajinách, ktoré sa o členstvo usilujú vrátane krajín západného Balkánu a krajinách globálneho juhu. EP v správe žiada zákaz on-line platformy TikTok na všetkých úrovniach orgánov štátnej správy a v inštitúciách EÚ. Takisto odporúča zákaz vybavenia a softvéru od výrobcov z vysoko rizikových krajín ako Čína a Rusko.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

(TASR)

O neds

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices