Vladimír Bilčík, europoslanec /nezávislý, EPP/. PHOTO: archív V. Bilčík

Vladimír Bilčík vedie europarlamentnú delegáciu do Belehradu aj napriek nepokojom

Europoslanec a stály spravodajca pre Srbsko Vladimír Bilčík (EPP/Demokrati) v piatok vycestoval do Belehradu v rámci europarlamentnej misie „Cesta k parlamentnému dialógu“. Cieľom misie, ktorá prebieha aj napriek nepokojom v krajine, je vyslať signál, že Európska únia stojí pri Srbsku, podporuje ho na jeho európskej ceste a je jeho hlavným strategickým partnerom.

„Cieľom našej cesty je zdôrazniť, že Európska únia je hlavným strategickým partnerom Srbska a plne ho podporuje na jeho prístupovej ceste – vrátane systematickej podpory parlamentného dialógu v Srbsku zo strany europarlamentu. V čase brutálnej ruskej agresie na Ukrajine je preto dôležité, aby sa Srbsko posúvalo na európskej ceste a zosúladilo svoje zahraničnopolitické pozície s EÚ. Som zároveň vďačný, že sa túto cestu podarilo uskutočniť v zložitom politickom období,“ povedal Vladimír Bilčík, ktorý europarlamentnú misiu do Belehradu vedie.

Srbsko v posledných týždňoch poznačili dve tragické masové streľby. Následne prepukli v Belehrade veľké verejné protesty proti násiliu a obnovili sa aj nepokoje v Kosove. „Uvedomujeme si, že do Srbska prichádzame v komplikovanej situácii.O to dôležitejšie je, aby Európska únia vyjadrila Srbsku solidaritu. Zároveň verím, že situácia sa čoskoro upokojí. Aktuálne turbulencie v Kosove neprospievajú normalizácii vzťahov Belehradu s Prištinou, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou na prístupovej ceste Srbska do EÚ,“ podotkol Bilčík, ktorý je zároveň stálym spravodajcom Európskeho Parlamentu pre Srbsko.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

„Srbsko je rovnako ako Slovensko terčom propagandy a hybridných hrozieb zo strany Ruska. Cieľom Moskvy je rozvracať demokraciu a európsku jednotu. Jedinou odpoveď, ako sa Rusku ubrániť, je jasné spojenectvo s Európskou úniou. Verím, že Srbsko po tejto ceste bude postupovať, a že aj Slovensko sa na nej udrží po našich septembrových voľbách,“ uzavrel europoslanec.

Misia Európskeho parlamentu v Srbsku potrvá do soboty. Okrem Bilčíka sú členmi europarlamentnej delegácie slovinský europoslanec Matjaž Nemec a bývalí europoslanci s dlhoročnými skúsenosťami z Balkánu Alojz Peterle a Knut Fleckenstein. V Belehrade sa plánujú stretnúť so srbským prezidentom Alexandarom Vučičom, predsedom parlamentu Vladimirom Orličom a s predstaviteľmi hlavných politických strán vrátane opozície.

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices