Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2023.

Michal Wiezik: V EÚ recyklujeme iba 38% textilu, zvyšok končí v odpade

Parlament chce ekologickejší textilný a odevný priemysel EÚ

• Prísnejšie opatrenia EÚ na boj proti nadmernej výrobe a spotrebe textilu
• Textilné výrobky by mali vydržať dlhšie a mali by sa ľahšie opätovne použiť, opraviť a recyklovať
• Oblečenie a obuv by sa mali vyrábať obehovým, udržateľným a sociálne spravodlivým spôsobom
• Požadujú zákaz ničenia nepredaných a vrátených textilných výrobkov

Poslanci vyzývajú Komisiu a krajiny EÚ, aby skoncovali s „rýchlou módou“ a pomohli spotrebiteľom prijímať eticky zodpovednejšie a udržateľnejšie rozhodnutia. Parlament prijal odporúčania pre stratégiu EÚ pre udržateľné a obehové textílie 600 hlasmi za, 17 proti a 16 sa zdržalo hlasovania.

V texte sa požaduje, aby textilné výrobky predávané v EÚ boli odolnejšie, ľahšie sa opätovne používali, opravovali a recyklovali. Ich výroba by mala rešpektovať ľudské, sociálne a pracovné práva, životné prostredie a dobré životné podmienky zvierat v celom dodávateľskom reťazci. Poslanci tiež chcú, aby opatrenia EÚ a členských štátov skoncovali s „rýchlou módou“.

„Momentálne sa v EÚ recykluje priemerne iba 38% textilu, zvyšok končí v odpade. Dobrá správa je, že to chceme spoločne zmeniť. V Európskom parlamente sme schválili našu pozíciu k Stratégii EÚ v oblasti udržateľných textílií. Je to ďalší krok k prechodu na klimaticky neutrálne obehové hospodárstvo. Potrebujeme vyrábať a navrhovať trvácnejšie výrobky, opätovne ich využívať, opravovať a recyklovať. Cieľ je do roku 2030 dosiahnuť, aby boli všetky textilné výrobky uvedené na trh EÚ dlhodobo recyklovateľné a vyrábané s ohľadom na životné prostredie. Dá sa to!“ hovorí slovenský europoslanec Michal Wiezik /PS, RE/.

Osobitné opatrenia budú prijaté v budúcich právnych predpisoch EÚ

Parlament uviedol, že spotrebitelia by mali mať viac informácií, aby mohli prijímať udržateľné rozhodnutia, a vyzýva na zákaz ničenia nepredaného a vráteného textilného tovaru v nadchádzajúcej revízii nariadenia o ekodizajne. Poslanci chcú jasné pravidlá na zastavenie greenwashingu výrobcami, napríklad prostredníctvom prebiehajúcej legislatívnej práce týkajúcej sa posilnenia postavenia spotrebiteľov v zelenej transformácii a regulácie ekologických tvrdení.

Poslanci tiež chcú, aby nadchádzajúca revízia rámcovej smernice o odpade obsahovala osobitné ciele týkajúce sa predchádzania vzniku textilného odpadu, jeho zberu, opätovného použitia a recyklácie. Naliehavo vyzývajú Komisiu, aby bezodkladne spustila iniciatívu na prevenciu a minimalizáciu uvoľňovania mikroplastov a mikrovlákna do životného prostredia.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola vo vyhlásení v pléne, po ktorom nasledovalo kolo vystúpení predstaviteľov politických skupín, pripomenula 10. výročie kolapsu odevnej továrne Rana Plaza v Bangladéši, pri ktorom zahynulo 1 134 ľudí. Pripomenula, že táto katastrofa je budíčkom pre západný svet, vrátane EÚ, ktorá si musí „priznať dôsledky uprednostňovania preferencií spotrebiteľov, pokiaľ ide o hojnosť a cenovú dostupnosť, pred umiernenosťou a udržateľnosťou“.

Spravodajkyňa Delara Burkhardt (S&D, DE) uviedla: “Spotrebitelia sami nemôžu reformovať svetový textilný sektor prostredníctvom svojich nákupných návykov. Ak dovolíme trhu samoreguláciu, necháme dvere otvorené “rýchlej móde”, ktorá využíva ľudí aj zdroje. EÚ musí právne zaviazať výrobcov a veľké módne spoločnosti, aby fungovali udržateľnejšie. Ľudia a planéta sú dôležitejšie ako zisky textilného priemyslu. Katastrofy, ku ktorým došlo v minulosti, ako napríklad kolaps továrne Rana Plaza v Bangladéši, pestovanie textilných skládok v Ghane a Nepále, znečistená voda a mikroplasty v našich oceánoch, ukazujú, čo sa stane, keď nebudeme presadzovať tento princíp. Čakali sme dosť dlho – je čas urobiť zmenu!”

Komisia 30. marca 2022 predložila stratégiu EÚ pre udržateľné a obehové textílie s cieľom riešiť celý životný cyklus textilných výrobkov a navrhnúť opatrenia na zmenu spôsobu výroby a spotreby textilu. Jeho cieľom je plniť záväzky Európskej zelenej dohody, nového akčného plánu pre obehové hospodárstvo a priemyselnej stratégie pre textilný priemysel.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices