podnikanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny sa spomalila výraznejšie, než sa čakalo

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala v máji v raste, tempo rastu sa však v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci spomalilo, pričom rozsah spomalenia bol výraznejší, než naznačoval predbežný odhad. Výsledky ovplyvnil slabší rast aktivity v sektore služieb a pokračujúci pokles vo výrobnom sektore. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Finálny kompozitný index nákupných manažérov spoločnosti S&P Global, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v eurozóne v máji trojmesačné minimum 52,8 bodu. V apríli predstavoval 54,1 bodu. Naďalej to však znamená rast aktivity v súkromnom sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Na druhej strane, tempo rastu je slabšie, než naznačoval predbežný odhad z konca mája, ktorý uvádzal index na úrovni 53,3 bodu.

O niečo miernejšie rástla aktivita v sektore služieb, než signalizoval predbežný odhad. Predbežný index nákupných manažérov bol stanovený na úrovni 55,9 bodu, po spresnení údajov však dosiahol 55,1 bodu. Na porovnanie, v apríli dosiahol ročné maximum 56,2 bodu.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Navyše minulý týždeň zverejnené spresnené údaje z výrobného sektora ukázali, že aktivita v tejto oblasti opäť klesla, aj keď pokles bol o niečo miernejší, než udával predbežný odhad. Dôvodom bol pokračujúci pokles dopytu. Index nákupných manažérov pre výrobný sektor eurozóny dosiahol v máji podľa spresnených údajov 44,8 bodu oproti aprílovej hodnote 45,8 bodu. Predbežný odhad stanovil index na úrovni 44,6 bodu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Viac ako polovica firiem únie inovuje podnikateľské procesy alebo produkty

Viac ako polovica všetkých firiem v Európskej únii (53 %) podľa prieskumu štatistického úradu Európskej …

Consent choices