elektrina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ ukončí svoje krízové ​​opatrenia na trhu s elektrinou

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že sa rozhodla nepredlžovať mimoriadne opatrenia, ktoré boli zavedené minulý rok na ochranu spotrebiteľov pred prudko rastúcimi cenami energií. Dodala pritom, že tieto opatrenia prispeli k upokojeniu európskych trhov s elektrinou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Európska únia (EÚ) zápasila v roku 2022 s energetickou krízou v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Členské štáty bloku pritom vynaložili stovky miliárd eur na zníženie daní a dotácie na riešenie krízy. „Komisia potvrdzuje, že nenavrhne predĺženie týchto krízových opatrení,“ uviedla vo vyhlásení, pričom pripomenula, že medzi ne patria opatrenia na zníženie dopytu po elektrine, cenové stropy a pravidlá určovania maloobchodných cien. Čo sa týka plynu, krajiny EÚ sa koncom marca 2023 dohodli, že predĺžia dobrovoľné obmedzenie dopytu po plyne o 15 % o ďalších 12 mesiacov, do marca 2024.

Komisia dodala, že ceny elektriny v bloku teraz klesli na menej ako 80 eur za megawatthodinu (MWh) a ceny plynu sa ustáli na najnižšej úrovni za zhruba dva roky. Podľa EK je aktuálne „menej pravdepodobné, že v nadchádzajúcej zime dôjde k takým výkyvom cien elektriny ako v roku 2022“. Krajiny EÚ vo všeobecnosti rešpektujú záväzný cieľ zníženia spotreby elektriny o 5 % v čase špičky, čo je dôležitý krok na zmiernenie cenových tlakov. Komisia tiež uviedla, že niektoré aspekty núdzových opatrení boli zahrnuté do jej návrhov na dlhodobejšie štrukturálne úpravy na trhu s elektrickou energiou. Cieľom týchto návrhov je ochrániť spotrebiteľov pred prudkými nárastmi cien a urýchliť prechod na obnoviteľné zdroje elektriny.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices