Marek Gábriš, analytik Československej obchodnej banky, a.s. PHOTO: archív ČSOB.

Gábriš z ČSOB: Ekonomický rast je silnejší ako odhady, ekonomiku ťahá zahraničný obchod a investície podnikov

Ekonomický rast bol napokon mierne silnejší ako prvý odhad Štatistického úradu. Ekonomika v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástla o 0,3 % (s.a.). Znamená to, že medziročný rast HDP dosiahol 1,0 %, čo je o desatinu percentuálneho bodu viac ako pri prvej publikácii v máji. V poslednom štvrťroku rástlo HDP o 1,2 % medziročne a prakticky počas celého roku 2022 rast postupne zvoľňoval. Jej rast bol aktuálne najpomalší za ostatné dva roky, čo však ale nie je prekvapením.

Hospodárstvo sa spamätáva zo šoku po padnémii ako aj ruskej agresii voči Ukrajine, ktorá spôsobila rast cien energií. Ekonomiky EÚ, vrátane Slovenska, však tento šok ustáli relatívne dobre a vďaka spolupráci sa žiadne „black-outy“ kvôli energetickej kríze nekonali. V štruktúre rastu tiež neprišlo k väčším prekvapeniam. Domácu ekonomiku potiahol čistý export, ale aj rast investícií podnikov. Pokles dovozu bol výrazne vyšší ako vývozu a následne prebytok zahraničného obchodu potiahol rast HDP.

Podnikové investície (hrubý fixný kapitál) medziročne vzrástli o 5,7 % a tiež podporili ekonomiku. Výrazne však poklesol stav zásob, čo môže znamenať že podniky už nečelia narušeniu dodávateľských reťazcov. Môže to však znamenať aj očakávanie ďalšieho spomalenia ekonomiky signalizujúc nižší dopyt po výrobkoch v ďalších mesiacoch. Odpoveď na túto dilemu však dostaneme až v ďalších mesiacoch.

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

Tlmiaci efekt na rast hospodárstva mala aj spotreba domácností, ktorá medziročne poklesla o -2,1 %. Spotreba pritom ťahala ekonomický rast počas predchádzajúcich dvoch rokov a to aj vtedy keď už na kúpyschopnú silu negatívne pôsobila inflácia. Tento efekt doľahol na domácnosti až teraz, keďže dovtedy sa domácnosti snažili pokles reálneho príjmu vykompenzovať svojimi úsporami. Rast HDP počas zvyšku roka bude závisieť najmä od udržania prebytku v zahraničnom obchode ako aj schopnosti využívať európske finančné zdroje, teda najmä EU fondy a Plán obnovy.

Ekonomický rast spomaľuje (medziročne v %)

Zdroj: Bloomberg, ŠÚ SR

O mam

Odporúčame pozrieť

ekonomika

Ekonomický rast na Slovensku v 2. štvrťroku takmer skolaboval, tvrdí analytik

BRATISLAVA – Ekonomický rast na Slovensku v druhom štvrťroku takmer skolaboval, keď išlo o najpomalší …

Consent choices