jednotny digitalny trh
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EK žiada, aby sa okamžite začal označovať obsah vytvorený umelou inteligenciou

Európska komisia (EK) v pondelok vyzvala veľké internetové platformy, aby okamžite začali označovať obsah, ktorý vytvorila umelá inteligencia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Dobrovoľné označovanie textov alebo vizuálov vytvorených algoritmami by malo pomôcť používateľom rozlíšiť ich od obsahu vytvoreného ľuďmi, uviedla podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Podľa nej sú softvéry „schopné v priebehu niekoľkých sekúnd vytvárať zložitý, zdanlivo dobre stvárnený obsah a vizuály„, generovať obrázky vymyslených udalostí alebo napodobňovať hlas človeka. „Nové technológie prinášajú nové výzvy v boji proti dezinformáciám,“ povedala eurokomisárka.

Internetové platformy majú podľa nej „zaviesť technológiu na rozpoznanie takéhoto obsahu a jasne ho označiť používateľom“. Dodala, že od výkonného riaditeľa spoločnosti Google Sundara Pichaia sa dozvedela, že technológia na detekciu a označovanie obsahu generovaného umelou inteligenciou už bola vyvinutá. Jourová uviedla, že s označovaním obsahu by sa malo začať okamžite a na dobrovoľnej báze ho majú zaviesť spoločnosti, ktoré sú signatármi Kódexu postupov EÚ proti šíreniu dezinformácií. Kódex podpísalo 44 firiemv vrátane technologických gigantov ako Google, Meta, Microsoft a TikTok. Twitter v máji od kódexu odstúpil.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices