falsovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Tretina spotrebiteľov v EÚ považuje za prijateľný nákup falšovaného tovaru

Tretina Európanov považuje nákup falšovaného tovaru za prijateľný, ak je cena originálneho výrobku príliš vysoká. Medzi mladými ľuďmi je to dokonca až polovica. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnil v pondelok Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO). Na druhej strane, približne 80 % respondentov súhlasilo s tvrdením, že falšovanie podporuje zločinecké organizácie a ničí pracovné miesta. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

EUIPO v rámci prieskumu realizovaného od 30. januára do 15. februára oslovila takmer 30.000 ľudí vo všetkých členských štátoch EÚ vo veku 15 rokov a viac. Medzi jednotlivými členskými štátmi sa prejavili hlboké rozdiely. Kým v Dánsku a Holandsku si približne štvrtina spotrebiteľov (26 %) nebola istá, či je výrobok, ktorý si kúpili, originálny alebo nie, v Rumunsku tento podiel stúpol na 72 %.

K obsahu na internete, najmä k športovým podujatiam, sa v EÚ dostalo nelegálnym spôsobom 14 % respondentov. Vo vekovej kategórii 15 až 24 rokov tento podiel vzrástol na 33 %. Podiel ľudí, ktorí mali neoprávnený prístup k nelegálne skopírovanému obsahu, sa v pohyboval od 9 % vo Fínsku a Dánsku po 22 % na Malte. Spotrebitelia, ktorí prestali vyhľadávať obsah nelegálneho pôvodu, ako najčastejšie dôvody svojho rozhodnutia uviedli lepšiu cenovú dostupnosť a širší výber obsahu z legálnych zdrojov.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

(TASR)

O mam

Consent choices