Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: Batérie na európskom trhu budú musieť byť výkonnejšie a bezpečnejšie

Pripravované nariadenie Európskeho parlamentu týkajúce sa batérií má mať význam predovšetkým z hľadiska očakávaného masívneho rozvoja elektromobility. Cieľom je podpora rozvoja obehového hospodárstva pre odvetvie batérií so zameraním sa na všetky fázy ich životného cyklu.

Ide predovšetkým o reakciu na technologické zmeny na trhu, pričom obehové hospodárstvo má preukázateľne významný vplyv na pokles produkcie emisií,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. To prispeje k praktickému napĺňaniu cieľov vyplývajúcich aj z Európskej zelenej dohody.

Zmeny majú spočívať napríklad v zavedení vyhlásenia o uhlíkovej stope či tzv. digitálneho pasu pre niektoré typy batérií. „Batérie na európskom trhu budú musieť byť vysokovýkonné, bezpečné a ich využívanie udržateľné počas celého ich životného cyklu,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu.

Očakáva sa, že dopyt po batériách vzrastie do roku 2030 niekoľkonásobne. „To bude viesť k zvýšeniu dopytu po niektorých súvisiacich surovinách. Preto je dôležité zaistiť vysokú mieru zberu a efektívnej recyklácie už použitých batérií, tak aby sa znížila energetická a surovinová závislosť Európskej únie,“ uzavrela Monika Beňová. Poslanci sa budú novým nariadením zaoberať v rozprave na dnešnom plenárnom zasadnutí.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ v rámci dohody s Britániou navrhla pomoc pre sektor elektromobilov a batérií

Európska komisia v stredu navrhla Rade EÚ (členské štáty) konkrétne jednorazové predĺženie – do 31. …

Consent choices