Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: Prvoradou úlohou musí byť zaistenie spravodlivých cien potravín

Európska únia sa musí vo viacerých strategických oblastiach stať nezávislejšou od tretích krajín. Týka sa to aj poľnohospodárskej a potravinovej produkcie, kde treba o nevyhnutnosti zvyšovania bezpečnosti a sebestačnosti nielen rozprávať, ale mať aj konkrétny plán.

Tento zámer sa musí začať napĺňať na úrovni jej členských štátov. „Tie si z pohľadu poľnohospodárskej politiky v mnohých oblastiach budú aj naďalej viac konkurovať než spolupracovať,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Napriek tomu je nepochybne užitočné hľadať dohodu na fungujúcej spoločnej stratégii upravujúcej zaistenie strategických zásob potravín, krmív či investícií do výskumu a využívania nových technológií.

V prípade zachovania a posilňovania konkurencieschopnosti slovenských potravinárov potrebujeme koncepčnú podporu produkcie domácich surovín, udržateľnú podporu predaja ich potravinárskych výrobkov či efektívne nastavený systém štátnej pomoci,“ priblížila europoslankyňa. Pretrvávajúcim dlhodobým problémom Slovenska je drastické až tretinové zdražovanie potravín, s ktorým predošlá, no ani súčasná vláda vôbec nič nerobí.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

To zdražovanie je až dvojnásobne vyššie ako je súčasný priemer v eurozóne. „Pomer výdavkov našich domácností na potraviny je tak extrémne vysoký. Prvoradou úlohou akejkoľvek novej vlády tak musí byť zaistenie spravodlivých cien pre spotrebiteľov,“ uzavrela Monika Beňová. Plénum Európskeho parlamentu sa bude problematikou zaistenia potravinovej bezpečnosti a dlhodobej odolnosti poľnohospodárstva zaoberať na dnešnom zasadnutí.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices