Záplavy po zničená Kachovskej priehrady na Ukrajine. PHOTO: TASR

Európa pomáha Ukrajine riešiť dôsledky zničenia Kachovskej priehrady

EÚ mobilizuje pomoc zo svojich núdzových zásob a poskytuje aj finančné prostriedky na podporu Ukrajiny po zničení Kachovskej priehrady. Na stredajšiu správu Európskej komisie (EK) upozornil spravodajca TASR.

EÚ v dôsledku pretrhnutia priehradného múru začala s mobilizáciou strategických rezerv z kapacít systému rescEU. Doteraz sa podarilo nasadiť tri mobilné stanice na úpravu vody. Každá dokáže vyrobiť 120.000 litrov pitnej vody denne a pomáha tak riešiť jednu z najnaliehavejších potrieb v postihnutej oblasti.

Na výzvu ukrajinských orgánov o pomoc zareagovalo 16 európskych krajín – Belgicko, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Španielsko a Švédsko. Išlo o cisterny na vodu, vodné čerpadlá, člny, záchranné vybavenie, generátory a iný materiál pre záchranárov v oblastiach postihnutých záplavovou vlnou.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Humanitárni partneri EÚ na Ukrajine presmerovali pomoc do najviac postihnutých oblastí, vrátane distribúcie pitnej vody, balených potravín, finančnej pomoci a núdzových prístreškov. EÚ vyčlenila ďalších 500.000 eur na riešenie okamžitých potrieb miestneho obyvateľstva. Ide o doplnok k doterajšej sume 200 miliónov eur na humanitárnu pomoc, ktorá už bola Ukrajine pridelená v roku 2023.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Pretrhnutie kachovskej priehrady má charakter ekocídy

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices