Vladimír Bilčík, europoslanec /DEMOKRATI, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík: Obnova Ukrajiny je príležitosťou pre Slovensko. VIDEOBLOG

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Parlament chce, aby NATO vyzvalo Ukrajinu na vstup do Aliancie

• Poslanci žiadajú, aby nadchádzajúce samity NATO pripravili pôdu pre pozvanie Ukrajiny do Aliancie
• Zničenie Kachovskej priehrady Ruskom je vojnovým zločinom
• Je potrebný komplexný balík EÚ na obnovu a zotavenie Ukrajiny

Parlament podporuje otvorenie prístupových rokovaní s EÚ v tomto roku

Poslanci vyzvali spojencov NATO, aby dodržali svoj záväzok voči Ukrajine a pripravili pôdu na to, aby bol Kyjev pozvaný za člena obrannej aliancie. V uznesení prijatom 425 hlasmi za, pričom 38 bolo proti a 42 sa hlasovania zdržalo, poslanci zdôrazňujú, že očakávajú, že „prístupový proces sa začne po skončení vojny a čo najskôr sa ukončí“.

Kým sa nedosiahne plné členstvo, EÚ a jej členské štáty musia spolu so spojencami NATO a podobne zmýšľajúcimi partnermi úzko spolupracovať s Ukrajinou na vytvorení dočasného rámca pre bezpečnostné záruky, ktorý by mal vzniknúť ihneď po vojne. Parlament zdôrazňuje, že integrácia Ukrajiny do NATO aj EÚ by posilnila regionálnu a globálnu bezpečnosť a väzby medzi Ukrajinou a euroatlantickou komunitou.

Zničenie Kachovskej priehrady je vojnovým zločinom

Poslanci čo najdôraznejšie odsúdili, že Rusko 6. júna zničilo Kachovskú priehradu, čo označili za vojnový zločin. Dúsledkom boli rozsiahle záplavy a environmentálna katastrofa, ako aj ekocída na Ukrajine.

Všetci tí, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny vrátane zničenia priehrady, budú braní na zodpovednosť v súlade s medzinárodným právom, dodali poslanci.

Potreba komplexného balíka EÚ na obnovu Ukrajiny

Parlament požaduje komplexný a primeraný balík EÚ na obnovu Ukrajiny, ktorý by sa mal zamerať na okamžitú, strednodobú a dlhodobú pomoc, obnovu a zotavenie krajiny. Poslanci so záujmom očakávajú nadchádzajúcu revíziu súčasného viacročného finančného rámca Európskou komisiou a navrh nástroja na obnovu Ukrajiny, ktoré pokryjú financovanie potrieb obnovy Ukrajiny v nasledujúcich rokoch.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Poslanci zdôraznili, že je dôležité prepojiť obnovu Ukrajiny s jej prípravami na pristúpenie k EÚ a prebiehajúcimi domácimi reformami, pričom zdôraznili, že obnova poškodenej infraštruktúry a priemyselných kapacít by sa mala uskutočniť v súlade so zásadou „lepšia obnova“ a Európskou zelenou dohodou. To by pomohlo transformovať krajinu na bezuhlíkový a digitálny moderný európsky sociálny štát a trhové hospodárstvo.

Nádej, že rokovania o vstupe do EÚ s Ukrajinou sa začnú tento rok

Parlament napokon opakuje svoju podporu rozhodnutiu Európskej rady udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ v minulom roku. Europoslanci vyjadrili nádej na kladné odporúčanie Európskej komisie, akonáhle Ukrajina úspešne dokončí sedem krokov uvedených v stanovisku Komisie. Žiadajú jasnú cestu pre začiatok rokovaní o pristúpení, ktoré by sa s dostatočnou podporou mohli začať už v tomto roku.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices