Josep Borrell Fontelles, šéf únijnej diplomacie. PHOTO: European Union 2023.

J. Borrell: EÚ chce aj naďalej pomáhať utečencom, ktorí hľadajú ochranu a bezpečie

EÚ chce byť aj naďalej popredným humanitárnym a rozvojovým darcom a zintenzívni úsilie, aby zostala miestom, kde utečenci nachádzajú ochranu a bezpečie. V utorok, pri príležitosti Svetového dňa utečencov to vyhlásil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje spravodajca TASR.

„Poskytujeme pomoc zachraňujúcu životy, vrátane jedla, núdzového prístrešia, vzdelávania, zdravotnej starostlivosti a podpory živobytia,“ uviedol v správe pre médiá. Dnes je podľa neho na celom svete násilne vysídlených viac ako 110 miliónov ľudí. Po spustení ruskej agresie proti Ukrajine členské štáty EÚ hostia približne štyri milióny ľudí z Ukrajiny, viac ako polovicu z nich tvoria ženy a deti. EÚ poskytuje ochranu a humanitárnu pomoc aj vnútorne vysídleným osobám na Ukrajine a podporuje utečencov z Ukrajiny v Moldavsku.

Borrell zdôraznil, že tisíce ľudí denne riskujú svoje životy cez púšte a moria v nádeji na lepšiu budúcnosť. Podľa jeho slov EÚ je odhodlaná pracovať na komplexných opatreniach s cieľom zabrániť stratám na životoch a poskytnúť bezpečné a legálne cesty. „Spolupracujeme s členskými štátmi EÚ a medzinárodnými partnermi na presídľovaní a doplnkových cestách, ktoré môžu pomôcť zvýšiť počet prijímacích miest z prioritných regiónov,“ uviedol s odkazom na program EÚ pre presídľovanie a humanitárne prijímanie z mája tohto roku.

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

EÚ a jej členské štáty významne prispievajú k celosvetovému úsiliu o presídľovanie. Od roku 2015 programy EÚ pre presídľovanie pomohli viac ako 115.000 zraniteľným utečencom nájsť bezpečný prístav v členských štátoch Únie. Od roku 2021 a nástupu Talibanu k moci EÚ prijala takmer 45.000 ohrozených Afgancov.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices