Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: TV JOJ.

Europoslanec Michal Wiezik: Prírodu už nestačí chrániť, treba ju obnovovať

BRATISLAVA / V Európskom parlamente momentálne prebieha doslova boj o lepšiu ochranu a obnovu prírody. O čo presne v tomto boji ide hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS, RE).

​O čo teda v tomto boji ide?

Ten boj je pomerne zásadný. Vieme, že posledné štyri roky Európska únia zásadne bojuje, mení svoju legislatívu kvôli tomu, aby dosiahla uhlíkovú neutralitu, aby sme zachránili klímu. Popritom máme ale aj ďalšiu krízu, a tou je strata biodiverzity, strata bohatstva života. Strácame druhy, strácame ekosystémy, strácame celé spoločenstvá a je to rovnako ohrozujúca kríza ako tá klimatická, aj keď sa o nej možno až tak nehovorí. Legislatíva na ochranu klímy je naozaj rozsiahla. Pamätáme si zákaz spaľovákov, znižovanie emisií a podobné veci, ale EÚ doposiaľ nepredstavila žiadnu zásadnejšiu legislatívu, ktorá by ochraňovala tú biodiverzitu.

Máme síce sieť chránených území, ale ukazuje sa, že to nestačí. Vzniká totiž stav, kedy tie chránené územia sú doslova akoby ostrovy chránenej prírody v krajine, ktorá je nepriateľská pre život. Je vystriekaná pesticídmi, vysušená alebo popretkávaná bariérami. Na to, aby sme vytvorili biodiverzitu, ktorú strácame, potrebujeme čosi robiť aj s touto širokou krajinou. Na to mala slúžiť legislatíva o obnove ekosystémov, ktorú sme momentálne pripomienkovali v Európskom parlamente a prebehlo veľmi neštandardné hlasovanie, kde stále nie je isté, či parlament vôbec túto legislatívu bude ochotný schváliť alebo ju vráti komisii na prerokovanie.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

Čiže my už sa tu nebavíme len o tom, že prírodu treba chrániť, ale že už ju musíme začať aj obnovovať?

Áno, hovoríme naozaj o obnove ekosystémov. O obnove tých ekosystémov, kde sme zašli príliš ďaleko pri ich využívaní, a oni vlastne stratili schopnosť fungovať.

Môžeme byť konkrétni?

Rieky sú výborným príkladom. Máme hustú riečnu sieť a, samozrejme, v tých riekach žijú ryby. Napríklad od roku 1970 populácia našich voľne žijúcich sladkovodných rýb klesla o 95 percent. To znamená, že v 70. rokoch zo 100 rýb, ktoré v tom čase žili, v súčasnosti žije už len 5. Takýto obrovský je pokles tých populácií, čiže môžeme hovoriť o skolabovaných riekach a rybích populáciách. Hlavným dôvodom sú bariéry v riekach.

V rozhovore sa dozviete aj to, čo sa zmenilo, že je potrebná väčšia ochrana, a prečo doterajšie ciele nestačia. Na jeseň má Európska komisia predstaviť balík legislatívy zameraný na ochranu zvierat. Aj o ňom v štúdiu Ranných novín porozprával europoslanec Michal Wiezik.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices