Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatović. PHOTO: © European Union, 2022

Komisárka Rady Európy vyzvala Taliansko na zmenu migračnej politiky

Taliansko musí zásadne zmeniť svoju migračnú politiku, najmä pokiaľ ide o záchranu migrantov na mori a dosiahnutie dohôd o zastavení migračných tokov s krajinami ako Tunisko a Líbya. V pondelok to vyhlásila komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovićová. TASR informuje na základe správy agentúry ANSA.

„Taliansko sa nezapája do záchranných operácií tak, ako by sa malo, a sťažuje túto úlohu mimovládnym organizáciám,“ odkázala Mijatovićová. Podľa agentúry ANSA komisárka v kritike narážala na opatrenie talianskej vlády prijaté začiatkom roka, ktoré obmedzuje fungovanie súkromných plavidiel vykonávajúcich pátracie a záchranné operácie v Stredozemnom mori. Počas svojej minulotýždňovej misie v Taliansku komisárka odsúdila „alarmujúcu mieru tolerancie„, ktorá sa v Európe podľa nej vyvinula voči porušovaniu práv migrantov, žiadateľov o azyl a utečencov.

Taliansky minister pre európske záležitosti Raffael Fitto v reakcii na toto vyhlásenie odmietol kritiku „od tých, ktorí pohodlne sedia vo svojich kreslách a idú súdiť našu krajinu“. Podľa neho Taliansko v posledných rokoch, často bez cudzej pomoci, zachránilo a prijalo tisíce migrantov. Mijatovićová vo svojom vyhlásení zároveň vyzdvihla občanov a šéfa samosprávy na ostrove Lampedusa Filippa Mannina za „ľudskosť voči migrantom, ktorá je príkladom pre všetkých“.

(TASR)

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices