Vlajka Švajčiarsko - EÚ. PHOTO: © European Union 2023

Švajčiarsko sa chce pripojiť k európskemu systému protivzdušnej obrany

Neutrálne Švajčiarsko sa chce pripojiť k európskemu systému protivzdušnej obrany European Sky Shield Initiative (ESSI). TASR správu prevzala v utorok z agentúr DPA a Reuters.

Ministerka obrany Viola Amherdová v piatok v Berne podpíše príslušný dokument, uviedlo v utorok spolkové ministerstvo pre obranu, civilnú ochranu a šport. Podpis bude súčasťou pravidelného trojstranného stretnutia ministrov obrany Nemecka, Rakúska a Švajčiarska. Do ESSI sa môžu zapojiť aj neutrálne krajiny; počas víkendu účasť na ESSI oznámilo Rakúsko. Švajčiarsko a Rakúsko v ďalšom liste zverejnili svoje výhrady vyplývajúce z ich neutrálneho štatútu. Nezapájajú sa napríklad do medzinárodných konfliktov a každá z týchto dvoch krajín si môže určiť rozsah svojej účasti na obrane vzdušného priestoru.

Ministri obrany 14 členských krajín NATO a Fínsko sa vlani v októbri dohodli na vzniku ESSI. Iniciátorom projektu bolo Nemecko a systém má za úlohu doplniť obranu NATO v Európe na miestach, kde chýbajú balistické rakety s dlhým doletom a pri obranných činnostiach bez dronov a riadených striel. Kedysi dlhoročne neutrálne Fínsko sa členom NATO stalo v apríli tohto roka.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices