zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Členské štáty a EP sa dohodli na podpore zvýšenej výroby munície a rakiet v EÚ

Európska únia podporí zvýšenie výroby delostreleckej munície a rakiet v prospech členských štátov a Ukrajiny. Dohodli sa na tom zástupcovia členských krajín Únie s Európskym parlamentom, oznámilo v noci na piatok španielske predsedníctvo v Rade EÚ, informuje TASR.

Na základe predbežnej dohody by mali na podporu posilnenia produkčných kapacít európskych zbrojárskych firiem vyčleniť z rozpočtu EÚ 500 miliónov eur. „Je to ďalší dôkaz neochvejného záväzku EÚ podporovať Ukrajinu, posilňovať obrannú technologickú a priemyselnú základňu EÚ a konečnom dôsledku zaistiť dlhodobú bezpečnosť a obranu občanov EÚ,“ uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová podľa tlačovej správy Rady Európskej únie.

Dohodu musia ešte oficiálne potvrdiť členské štáty a europarlament. Podľa zdrojov z EÚ by príslušná právna norma mohla v takom prípade vstúpiť do platnosti pred koncom júla, informovala agentúra DPA.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices