Jourova
Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. PHOTO: © European Union-EP.

Predstavitelia ôsmich inštitúcií EÚ začali rokovania o zriadení Etického orgánu

Európska komisia (EK) pripravila na piatok prvé stretnutie predstaviteľov ôsmich euroinštitúcií zamerané na zriadenie medziinštitucionálneho Etického orgánu. Ten má určiť vysoké štandardy posilňujúce transparentnosť a integritu verejných činiteľov pôsobiacich v inštitúciách EÚ, informuje spravodajca TASR.

Rokovania má na starosti podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. S návrhom na zriadenie Etického orgánu prišla práve exekutíva EÚ. Na stretnutí v Bruseli sa zúčastňujú zástupcovia na vysokej úrovni z ôsmich inštitúcií – Európskeho parlamentu, Európskej rady, Rady EÚ, Súdneho dvora EÚ, Európskej centrálnej banky, Európskeho dvora audítorov, Hospodárskeho a sociálneho výboru a Výboru regiónov.

Cieľom rokovaní je dohodnúť sa na podrobnostiach vzniku a fungovania ambiciózneho medziinštitucionálneho etického orgánu, ktorý by stanovil vysoké štandardy posilňujúce transparentnosť a integritu verejných činiteľov pôsobiacich v inštitúciách EÚ. „Len pár týždňov po tom, čo sme navrhli Etický orgán, organizujeme prvé stretnutie, na ktorom preberieme detaily a zabezpečíme účasť všetkých inštitúcií. Je to dôkaz našej ambície zriadiť nový orgán veľmi rýchlo. Vyzývam všetky inštitúcie, aby pokračovali v tvrdej práci na uzavretí tejto dôležitej dohody a zabezpečili, aby orgán mohol začať svoju prácu čo najskôr,“ uviedla Jourová v správe pre médiá.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podľa jej slov euroinštitúcie musia urobiť všetko pre to, aby si zaslúžili dôveru európskych občanov a zabezpečili, že všetci verejní činitelia budú podliehať rovnakým jasným a vysoko štandardným etickým pravidlám. Po zriadení Etického orgánu sa vypracuje prvý súbor spoločných noriem pre etické správanie členov všetkých euroinštitúcií, ako aj formálny mechanizmus spolupráce medzi inštitúciami.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices