Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: Podpora výroby čipov prinesie nové moderné podniky priamo v Európe

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberalo aj návrhom Európskeho aktu o čipoch. Ide o súbor opatrení, ktoré majú podporiť schopnosť vyrábať polovodiče v rámci Európskej únie a zvýšiť tak jej podiel na globálnom trhu zo súčasných 10 až na 20 percent.

Nedostatok čipov spôsobuje rastúce náklady pre priemysel, čo sa následne odzrkadľuje vo zvyšovaní cien pre spotrebiteľov. Aj počas pandémie sa pritom ukázala veľká nestabilita globálnych dodávateľských reťazcov v tejto oblasti,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. Snahou je tak stimulovať investície a posilniť výrobu v tejto oblasti.

Bude to znamenať budovanie domácich výrobných kapacít, nové moderné podniky a vysoko kvalifikované pracovné miesta priamo v Európe. Je potrebné, aby sme vzhľadom na existujúci technický potenciál mali možnosť participovať na takomto zámere aj my na Slovensku,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu. Podpora by sa mala zameriavať na malé a stredné podniky, navrhovanie nových, technologicky najvyspelejších polovodičov, podporu výskumu, inovácií a budovanie zručností v tejto oblasti.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Únia v tejto oblasti v súčasnosti zaostáva za USA, ale aj ázijskými krajinami, vrátane Číny či Južnej Kórei. „Zároveň ale má skúsenosť s líderstvom. Jej globálny podiel bol v 90-tych rokoch vo výške 40 percent a na prelome milénia ešte stále na 25 percentnej úrovni. Znamená to, že máme na čo nadviazať, len sa táto oblasť musí stať opätovne prioritou,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices