Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH

Martin Hojsík: Tlak záujmových skupín, pre ktorých je príroda na poslednom mieste bol obrovský

Vyrúbané lesy, upadajúce ekosystémy, úhyn opeľujúceho hmyzu a mohol by som pokračovať, no sami to vidíme keď ideme na prechádzku do prírody.

Do poslednej chvíle som neveril, že sa nám to môže podariť. Tlak záujmových skupín, populistov, ale aj politikov a političiek, pre ktorých je príroda na poslednom mieste bol obrovský. Odzrkadlilo sa to na množstve kompromisov, ktoré boli potrebné na to aby zákon prešiel.

Nové pravidlá počítajú s obnovou desiatok tisíc kilometrov riečnych korýt, rozširovaním mestskej zelene alebo zakladaním remízok či plôch na zadržiavanie vody na časti poľnohospodárskych plôch.

Osobne ma najviac potešilo, to že sa mi podarilo presadiť ochranu včiel a opeľovačov. Ak vyhynú zmizne s nimi aj 80 percent kvitnúcich a iných kultivovaných druhov rastlín. Cieľom zákona je ich ochrana a zabezpečenie našej dlhodobej potravinovej bezpečnosti. Lebo zdravá planéta znamená úrodnú pôdu, dobré zásobovanie vodou, sezónne opeľovanie a ochranu pred prírodnými katastrofami.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Náš boj ale nekončí, je to ďalší krok na to aby ľudia ale aj príroda vedeli prosperovať, takisto sa teraz začne vyjednávanie s členskými štátmi. Ďakujem mojim kolegom a kolegyniam, môjmu tímu a prvom rade vám všetkým za podporu.

Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: To je neskutočná hanba pre Slovensko!

To je neskutočná hanba pre Slovensko! Namiesto práce robia nezaradení poslanci v Európskom parlamente doslova …

Consent choices